Λάζλο Αντόρ: Θετικό το ότι υπάρχει θεσμοθετημένος κατώτατος μισθός στην Ελλάδα

«Είναι θετικό ότι στην Ελλάδα υπάρχει θεσμοθετημένος κατώτατος μισθός αλλά αυτό μπορεί να μεταβληθεί ανάλογα με τις συνθήκες» δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Απασχόλησης, Λάζλο Αντόρ, μετά τη συνάντησή με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη.

Ο κ. Κουτρουμάνης σημείωσε ότι δε μπορεί να τεθεί θέμα κατώτατου μισθού ξανά από τη στιγμή που δεν μπορούν να αποτιμηθούν ακόμη τα αποτελέσματα της πρόσφατης μεταρρύθμισης.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο κ. Αντόρ τονίζει μεταξύ άλλων ότι για τα πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας στη χώρα μας ευθύνονται η ύφεση και η αποτυχία στην εκπαίδευση και την κατάρτιση.

Σημειώνει ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την ανεργία, ωστόσο η Ελλάδα έχει στήριξη και πρέπει να έχει και διάθεση για μεταρρυθμίσεις.

Στο μεταξύ, ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε. για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και την Κοινωνική Ένταξη είχε προσκληθεί να απευθύνει κεντρική ομιλία κατά την έναρξη Πανελλήνιου Συνεδρίου με θέμα «Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση σε συνθήκες οικονομικής κρίσης» που οργανώνεται από την Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Υγείας και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Στην ομιλία του ο επίτροπος αναφέρθηκε εκτενώς στην ανεργία τονίζοντας ότι ο αριθμός των ανέργων προκαλεί ανησυχία σε όλη την Ευρώπη. «Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, είναι απαραίτητη μια ενωμένη Ευρώπη, η οποία θα αποκαταστήσει το αναπτυξιακό δυναμικό όλων των κρατών-μελών και τη σταθερότητα στον ευρωπαϊκό χώρο». Κάτω από αυτό το πρίσμα, η παρούσα κατάσταση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια ευκαιρία επαναπροσδιορισμού της πολιτικής οικονομίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Αντόρ, η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει ένα μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο εγγυάται αλληλεγγύη, δικαιοσύνη και βιωσιμότητα. Σύμφωνα με τη στρατηγική "Ευρώπη 2020", οι πέντε φιλόδοξοι στόχοι που έθεσε η ΕΕ – για την απασχόληση, την καινοτομία, την εκπαίδευση, την κοινωνική ένταξη και το κλίμα/την ενέργεια – θα πρέπει να επιτευχθούν μέχρι το 2020, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό την έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Σχετικά με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα,  εξέφρασε την πεποίθηση πως "κανένας δεν αντιλαμβάνεται τις μεταρρυθμίσεις καλύτερα από τους Έλληνες", ενώ τόνισε πως οι κύριοι στόχοι του προγράμματος των ελληνικών μεταρρυθμίσεων είναι η απασχόληση και η ανάπτυξη.

Στη συνέχεια, μιλώντας για την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Καινοτομία (Social Innovation Europe), ο κ. Andor σημείωσε πως η κοινωνική καινοτομία θα πρέπει να αποτελεί τον πυρήνα της δημόσιας πολιτικής και, σε συνδυασμό με τον κοινωνικό πειραματισμό (social experimentation), αναμένεται να έχει μεγάλα κοινωνικοοικονομικά οφέλη. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Επιτροπή έχει ήδη υποβάλει νομοθετικές προτάσεις για την Πολιτική Συνοχής την περίοδο 2014-2020, ενισχύοντας το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, του κύριου χρηματοπιστωτικού μέσου της ΕΕ για επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό.

Αναφερόμενος στην ψυχική υγεία, ο Επίτροπος σημείωσε ότι, σύμφωνα με πρόσφατη ευρωπαϊκή δημοσκόπηση, το εργασιακό άγχος απασχολεί την πλειοψηφία του ευρωπαϊκού εργατικού δυναμικού. Ο κ. Andor τόνισε επίσης το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και την αποδοτικότητα του προσωπικού. Τέλος, αναφέρθηκε σε δράσεις της ΕΕ σχετικά με την ψυχική υγεία, όπως είναι η "Κοινοτική στρατηγική για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία (2007-2012)", το "Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για την ψυχική υγεία και ευεξία" και η βάση δεδομένων Compass.

Ο κ. Αντόρ έκανε ειδική μνεία στις ψυχιατρικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και αναφέρθηκε σε ειδικές δράσεις, όπως το πρόγραμμα "Ψύχαργως", που υλοποιήθηκαν χάρη στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το πρόγραμμα "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013". Κλείνοντας, αναγνώρισε πως απαιτούνται ακόμη εντατικές προσπάθειες για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της ψυχικής υγείας, ενώ διαβεβαίωσε πως, δεδομένων των διαρθρωτικών και οικονομικών δυσκολιών, η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να στηρίζει τις ελληνικές αρχές για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.

Το πλήρες κείμενο της ομιλία του Επιτρόπου στα αγγλικά, μπορείτε να αναζητήσετε από την ηλεκτρονική διεύθυνση ΕΔΩ.












Πηγή: Γιάννης Καντέλης