Χ. Αλμούνια – Β. Ραντερμάχερ για το έλλειμμα του 2009

Επιβεβαιώνει ο πρώην Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε. και νυν Υπεύθυνος για θέματα Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια ότι προεκλογικά, και τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2009, ήταν γνωστό πως το έλλειμμα της Ελλάδας θα ξεπερνούσε τα 10%, ενώ τόσο ο κ. Αλμούνια όσο και ο επικεφαλής της Eurostat Βάλτερ Ραντερμάχερ, στα υπομνήματά τους που απέστειλαν στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση του ελλείμματος του 2009, αφήνουν αιχμές για τους χειρισμούς του επικεφαλής του τότε προέδρου της Στατιστικής Υπηρεσίας, Μανώλη Κοντοπυράκη.

Σύμφωνα με το υπόμνημα που έστειλε στην εξεταστική επιτροπή, ο τότε ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Χοακίν Αλμούνια δηλώνει ότι «σε σημείωμα προς το Eurogroup της 2ας Ιουλίου 2009, η ευρωπαϊκή επιτροπή επεσήμανε ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2009 απέκλινε σημαντικά από τους ετήσιους δημοσιονομικούς στόχους και ότι: Εάν συνεχιστούν οι τάσεις αυτές καθ’ όλο το έτος, το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης θα υπερβεί το 10% του ΑΕΠ, πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με τον επίσημο ετήσιο στόχο για το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης 5% του ΑΕΠ.»

Μάλιστα υπογραμμίζει ότι «είναι εξαιρετικά δύσκολο (έως αδύνατο) να προβλεφθεί ανά πάσα στιγμή πόσο γρήγορα θα εκδηλωθεί μια κρίση σε κάθε χώρα», όμως τονίζει ότι «γενικά οι υπουργοί Οικονομικών της Ελλάδας είχαν επίγνωση των κινδύνων», ενώ πρoσθέτει ότι «Η πλήρης εικόνα της δημοσιονομικής κατάστασης εξαρτάται όχι μόνον από την ποιότητα (ορθότητα) των δεδομένων, αλλά και από τη συχνότητά τους.

Μολονότι δεσμεύεται από το νόμο, η Ελλάδα διέκοψε τη δημοσίευση των μηνιαίων δεδομένων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το θέρος του 2009».

Ο ευρωπαίος επίτροπος με το υπόμνημα του ενώ σημειώνει την ταχύτητα με την οποία ο νέος –τότε – Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αντελήφθη την κρισιμότητα της κατάστασης, ωστόσο στη συνέχεια αφήνει αιχμές για υπεραισιόδοξες προβλέψεις.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αλμούνια αναφέρει ότι « Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Υπ. Οικονομικών αντελήφθη γρήγορα τουλάχιστον το μεγάλο ενδεχόμενο να μην επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι έως του τέλος του έτους (2010). Ο υπουργός κ. Παπακωνσταντίνου μου έστειλε επιστολή με ημερομηνία 30 Οκτωβρίου 2009, στην οποία περιέγραφε τα μέτρα που είχαν ληφθεί σύμφωνα με τη σύσταση του Συμβουλίου του Απριλίου».

Ωστόσο την ίδια ώρα ο κ. Αλμούνια υπογραμμίζει ότι «Στην εκτίμησή της για τα επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας του Ιανουαρίου 2010, η επιτροπή σημείωνε ότι ο δημοσιονομικός στόχος για το 2010 φαίνεται εφικτός, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει έγκαιρη και επιτυχής υλοποίηση όλων των εξαγγελθέντων μέτρων. Επιπλέον η επιτροπή τόνιζε ότι υπήρχαν σημαντικοί κίνδυνοι δημοσιονομικών αποκλίσεων, οφειλόμενοι κυρίως στις ευνοϊκές μακροοικονομικές παραδοχές στις οποίες βασιζόταν το πρόγραμμα. Πέραν αυτού, η επιτροπή σημείωνε ‘ότι οι επίσημες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής ήταν αισιόδοξες».

Τόσο ο Χοακίν Αλμούνια όσο και ο επικεφαλής της Eurostat Βάλτερ Ραντερμάχερ, στα υπομνήματά τους αφήνουν αιχμές για τον επικεφαλής της τότε Στατιστικής υπηρεσίας και σε αντίθεση με τα όσα κατέθεσε στην εξεταστική ο Μανώλης Κοντοπυράκης για το ρόλο του στη δημοσίευση των στατιστικών ο κ. Αλμούνια αναφέρει ότι ο ευρωπαϊκός κώδικας «προβλέπει την αποκλειστική ευθύνη του προϊσταμένου της στατιστικής υπηρεσίας για τα θέματα που καλύπτει».

Αντίστοιχα και ο επικεφαλής της Eurostat κ. Βαλτερμάχερ αφού αμφισβητεί την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, αναφέρει επίσης ότι «την αποκλειστική ευθύνη για τη διαδικασία παραγωγής στατιστικών στοιχείων θα πρέπει να την έχει, και όντως την έχει, ο επικεφαλής του Εθνικού Στατιστικού Ινστιτούτου».
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου