ΑΙΤΟ: «Δεν υπάρχουν περιθώρια αναμονής για να σωθεί ο τουρισμός»

Η ανοιχτή επιστολή των Βρετανών τουριστικών πρακτόρων προς τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς Οικονομικών και Τουρισμού, καθώς και το αρμόδιο μέλος της τρόικα των διεθνών πιστωτών για άμεση εκστρατεία διαφήμισης συνιστά μία ασυνήθιστη κίνηση.

Ολόκληρη η επιστολή ΕΔΩ.

Πρόκειται σε ένα βαθμό για μία φιλική όσο και επιτακτική προειδοποίηση προς τις ελληνικές αρχές, αλλά κυρίως φωνή απόγνωσης από επαγγελματίες του τουρισμού στη Βρετανία που ζουν από την προτίμηση που δείχνουν περίπου 2,5 εκατομμύρια Βρετανοί κάθε χρόνο στους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς.

Με την ανοιχτή επιστολή τους που προωθήθηκε μέσω του Συνδέσμου εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, ο Σύνδεσμος Ανεξαρτήτων Ταξιδιωτικών Γραφείων (AITO), ο Σύνδεσμος Βρετανών Τουριστικών Πρακτόρων (ABTA) και η Ομοσπονδία Τουριστικών Πρακτόρων (FTO) ζητούν άμεσα την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη θετική προβολή της Ελλάδας στη Βρετανία.

Συγκεκριμένα καλούν την ελληνική κυβέρνηση να παρακάμψει τη συνήθη γραφειοκρατία και να ξεκινήσει διαφημιστική εκστρατεία που να τονίζει ότι η χώρα είναι ασφαλής και έχει πολλά να προσφέρει στον επισκέπτη. Η πρόταση των Βρετανών τουριστικών πρακτόρων είναι να διαθέσει η ελληνική πλευρά «ευρώ προς ευρώ» όσα χρήματα έχουν ακόμα στη διάθεσή τους οι ίδιοι οι Βρετανοί τουριστικοί πράκτορες για τη διαφημιστική προώθηση της χώρας. Ζητούν επίσης την πρόσληψη μίας εταιρείας δημοσίων σχέσεων με αποστολή να αντιστρέψει την εικόνα της Ελλάδας ως μη-ασφαλούς προορισμού.

Αν όλα αυτά δε γίνουν μέσα στις αμέσως προσεχείς εβδομάδες («και όχι σε τρεις μήνες», όπως επισημαίνεται), τότε πτήσεις και κρατήσεις ξενοδοχείων θα ακυρωθούν διότι τα ταξιδιωτικά γραφεία δε θα μπορούν να πουλήσουν το συνηθισμένο αριθμό πακέτων για την Ελλάδα, τονίζει η επιστολή. Προστίθεται ότι πολλά από αυτά τα γραφεία που προωθούν τον τουρισμό στην Ελλάδα ίσως χρειαστεί να κλείσουν.

Όπως εξήγησε στο ΣΚΑΙ ο Νόελ Ιωσηφίδης, μέλος του AITO, τους τελευταίους δύο μήνες η Βρετανία έχει γεμίσει εικόνες ταραχών από την Ελλάδα, με αποτέλεσμα πολλοί Βρετανοί να πιστεύουν πως όλη η χώρα βρίσκεται συνεχώς παραδομένη στις φλόγες.

Κατά τον κ. Ιωσηφίδη, όσο πλησιάζει το καλοκαίρι γίνεται πιο ξεκάθαρο ότι οι Βρετανοί τουρίστες στρέφονται σε εναλλακτικούς προορισμούς. «Θα έλεγα ότι αυτή τη στιγμή η μείωση των κρατήσεων για Ελλάδα είναι της τάξης του 15%-20%. Δεν είναι τόσο μεγάλη η μείωση όσο στις κρατήσεις από Γερμανία και Ολλανδία, αλλά αν δεν δουλεύουν αυτές οι τρεις αγορές, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για την Ελλάδα», ανέφερε ο κυπριακής καταγωγής πράκτορας του AITO.

Ο Σον Τίπτον, εκπρόσωπος του ΑΒΤΑ, δήλωσε στο ΣΚΑΙ ότι όπως και πέρυσι αναμένεται πως περισσότεροι Βρετανοί θα κλείσουν τις διακοπές τους πιο αργά από όσο συνήθως, λόγω της οικονομικής στενότητας. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, όντως οι κρατήσεις προς την Ελλάδα καταγράφουν μεγάλη πτώση, μεγαλύτερη από την ούτως ή άλλως μειωμένη κίνηση για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο κ. Ιωσηφίδης επισήμανε ότι μέχρι στιγμής το ελληνικό κράτος δεν έχει κάνει μία συντεταγμένη προσπάθεια να αντιστρέψει το κλίμα που δημιουργούν οι εικόνες και τα ρεπορτάζ από τη φλεγόμενη Αθήνα. Ο κ. Τίπτον σημειώνει ότι η πρόσφατη επίσκεψη του κ. Γερουλάνου στο Λονδίνο και οι συνεντεύξεις που έδωσε ήταν θετικό βήμα, αλλά όχι αρκετό. «Η Ελλάδα χρειάζεται μία πιο ολοκληρωμένη εκστρατεία προώθησης με συνέχεια και διάρκεια», είπε ο εκπρόσωπος του ΑΒΤΑ, σχολιάζοντας ότι το γραφείο του ΕΟΤ στο Λονδίνο προσπαθεί αλλά δεν έχει επαρκείς πόρους στη διάθεσή του.

Η ανησυχία των Βρετανών τουριστικών πρακτόρων είναι ότι παρά το γεγονός πως οι ταραχές περιορίζονται κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, η εικόνα που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα ως επικίνδυνο προορισμό έχει γενικευτεί για όλη τη χώρα. «Το ίδιο συνέβη και στην Αίγυπτο, όπου παρά την επικέντρωση των βίαιων ταραχών στο Κάιρο και σε κάποιες άλλες πόλεις η τουριστική κίνηση μειώθηκε και προς τα ασφαλή θέρετρα της Ερυθράς Θάλασσας», σημείωσε ο κ. Τίπτον.

Όπως και στην επιστολή, ο Νόελ Ιωσηφίδης επισήμανε το πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη θετικής προβολής της χώρας: «Αν η κυβέρνηση θέλει να σώσει τον τουρισμό, δεν υπάρχουν περιθώρια αναμονής».

Τα συχνά ρεπορτάζ των βρετανικών τηλεοπτικών σταθμών και εφημερίδων από την Αθήνα έχουν όντως δημιουργήσει την εικόνα μίας ασταθούς και μη-ασφαλούς Ελλάδας. Ιδίως στον ταμπλόιντ ευρωσκεπτικιστικό Τύπο συχνά φιλοξενούνται επίσης άρθρα και επιστολές σχολιαστών και αναγνωστών που θέτουν ερωτήματα όπως «πώς μπορούμε να πάμε στην Ελλάδα χωρίς να δεχθούμε βόμβες μολότοφ». Την κατάσταση δεν ωφέλησε η προτροπή του υπουργού Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ πριν από λίγες εβδομάδες προς τους Βρετανούς που επισκέπτονται την Ελλάδα να εγγράφονται στις τοπικές προξενικές αρχές της χώρας τους για παν ενδεχόμενο.

Η πρωτοβουλία προβολής μίας άλλης τουριστικής εικόνας από την Ελλάδα για την ώρα ανήκει μάλλον σε ιδιώτες και πολίτες που εκμεταλλεύονται τη δυναμική του διαδικτύου και των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.





Πηγή: Θανάσης Γκαβός