Κλείσιμο

Γ. Προβόπουλος: Η χώρα ανοίγει ένα καινούριο κεφάλαιο

Για ιστορική ευθύνη της χώρας να αξιοποιήσει την ευκαιρία που της παρέχεται, κάνει λόγο στην έκθεσή του για τη Νομισματική Πολιτική 2011-2012, που παρέδωσε τη Δευτέρα στον πρόεδρο της Βουλής, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος.

Επισημαίνει ότι η ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος αποτελεί προϋπόθεση για την ενίσχυση της ρευστότητας.

Τονίζει τις δυνατότητες που θα μπορούσαν να επισπεύσουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αναφέροντας ενδεικτικά την αύξηση της απορροφητικότητας των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, τη μείωση του κόστους εργασίας, την υλοποίηση του προγράμματος "Ήλιος" καθώς και την επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Προβλέπει ότι η ύφεση το 2012 θα φθάσει το 4,5%. Κατά τη διάρκεια του 2013 εκτιμάται ότι είναι δυνατό να αρχίσει οικονομική ανάπτυξη παρά το γεγονός ότι προβλέπει μέση ύφεση της τάξης της μισής ποσοστιαίας μονάδας ενώ προβλέπει ακόμα ότι η συνολική απασχόληση θα μειωθεί κατά 3% το 2012 και το μέσο ετήσιο ποσοστό ανεργίας θα υπερβεί το 19%.

Στην έκθεση για τη νομισματική πολιτική τονίζει ότι αν τα έσοδα από το ΦΠΑ εισπράττονταν με την αποδοτικότητα του 2008, στα κρατικά ταμεία θα εισέρεαν επιπλέον εισπράξεις ύψους 2,3 δισ. ευρώ ετησίως ενώ αν πετύχαιναν την αποδοτικότητα των μελών - χωρών του ΟΟΣΑ οι επιπλέον εισπράξεις θα έφθαναν τα 9,8 δισ. ευρώ.

Στη μελέτη γίνεται λόγος για μείωση των προ φόρων αμοιβών των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα το 2012 από 8,4 έως 9,2% ενώ σωρευτικά τη διετία 2012 2013 η μείωση του κόστους εργασίας θα κυμανθεί μεταξύ 11,8 και 12,6.

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για ψευδαισθήσεις του παρελθόντος όπου μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες προσέκρουαν στην ψευδαίσθηση ότι το σύστημα που παράγει ευημερία με ελλείμματα και χρέη θα διατηρείται επ' άπειρον», τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.


Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ

Ο κ. Προβόπουλος, παραδίδοντας στον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο την Έκθεση, έκανε λόγο για ένα νέο ελπιδοφόρο κεφάλαιο που ανοίγει για τη χώρα.

Ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι «το κεντρικό μήνυμα της Έκθεσης είναι ότι μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI και την υπογραφή της δανειακής συμφωνίας η χώρα ανοίγει ένα καινούριο κεφάλαιο, πιο ελπιδοφόρο αυτή τη φορά. Θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι χρειάζεται ακόμα πολύ σκληρή δουλειά για να κερδίσουμε τον πόλεμο, κερδίσαμε όμως μια πολύ σημαντική μάχη που θα μας δώσει περισσότερη αισιοδοξία για τη δουλειά που πρέπει να κάνουμε στο μέλλον».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι «η χώρα πήρε μια πολύ μεγάλη ανάσα με τη δανειακή σύμβαση και οδηγηθήκαμε σε αυτό το αποτέλεσμα με τις θυσίες, πρωτίστως, του ελληνικού λαού. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Ταυτόχρονα εκτιμώ ότι χρειάζεται πανεθνική προσπάθεια για να κερδίσουμε και τις επόμενες μάχες. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι έφυγε ένα πολύ μεγάλο βάρος από τους ώμους του ελληνικού λαού, από τις μελλοντικές γενιές. Ταυτόχρονα πρέπει όλοι ενσυνείδητα να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που δίδονται. Να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που προκύπτουν και δημιουργούνται, και πάνω απ’ όλα να μην ανακόψουμε τους ρυθμούς για τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα».
Πηγή: Νίκος Φιλιππίδης, Πηνελόπη Γκάλιου