Κύκλωμα νοθείας ελαιόλαδου εξαρθρώθηκε στην Ισπανία

Η Πολιτική Αστυνομία, σε συνεργασία με υπηρεσίες της Εφορίας στην Ισπανία, εξάρθρωσε κύκλωμα που διέθετε στην αγορά μείγματα φυτικών λαδιών (σπορελαίων) χαμηλής ποιότητας παρουσιάζοντας τα ως ελαιόλαδο, ενώ συγχρόνως εξαπατούσε τις αρχές μη αποδίδοντας 3 εκατ. ευρώ ΦΠΑ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της ΣΕΔΗΚ οι αρχές, με την έφοδο «περσίδα» όπως την ονόμασαν, συνέλαβαν 19 εμπλεκόμενους του κυκλώματος από τους οποίους 15 ήταν Ισπανοί, δυο από τον Ισημερινό, μια γυναίκα από την Κολομβία και ένας Ιταλός.

Το κύκλωμα περιλάμβανε περισσότερες από 30 επιχειρήσεις που λειτουργούσαν στη Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία κατασκευάζοντας νοθευμένα μείγματα φυτικών λαδιών χαμηλής ποιότητας που προωθούνταν στην αγορά σαν ελαιόλαδο.

Τα μείγματα παρασκευάζονταν σε εγκαταστάσεις παραγωγής βιοντίζελ με βάση λάδια από φοίνικα, αβοκάντο ή ηλίανθο, κατά τρόπο που οι δείκτες που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν την άπατη παρέμεναν κρυφοί.

Το τελικό προϊόν, τα οποίο δεν παρουσίαζε επίπεδα τοξικότητας ή βλαβών στην υγεία, πωλούνταν χύμα σε τρίτους που είχαν εμπλακεί στην άπατη και οι όποιοι το συσκεύαζαν και το τυποποιούσαν με ετικέτες ως ελαιόλαδο.
Πηγή: Agrotypos.gr