Πιέσεις για απόφαση στο Eurogroup από Γιούνκερ και Λαγκάρντ

Πιέσεις για συνολική απόφαση του «ελληνικού ζητήματος» κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup ασκούν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Πρέπει να λάβουμε σήμερα απόφαση για την Ελλάδα, γιατί δεν υπάρχει πλέον χρόνος», δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Eurogroup.

Η Ελλάδα κατέβαλε «σημαντικές προσπάθειες» προκειμένου να αποσπάσει το δεύτερο πακέτο στήριξης και να αποφύγει τη χρεοκοπία, δήλωσε από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ, η οποία συμμετέχει στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Πρέπει να συζητήσουμε περαιτέρω το συνολικό μέγεθος του δεύτερου προγράμματος, διότι δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τα 130 δισεκατομμύρια ευρώ», δήλωσε o κ Γιούνκερ προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. «Πρέπει ακόμα να καθοριστεί πως μπορεί ο δημόσιος τομέας να συνδεθεί με την συνολική λύση. Πρέπει επίσης να διευκρινιστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα», επεσήμανε ο Γιούνκερ. «Μπορώ να βασίζομαι στο γεγονός ότι σήμερα θα καταλήξουμε σε συμπεράσματα και σε οριστικές σκέψεις», κατέληξε ο Γιούνκερ.

«Η Ελλάδα κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες, όπως και ο ελληνικός λαός, τώρα θα πρέπει και τα άλλα μέρη καταβάλουν επίσης τις δικές τους προσπάθειες, και το ΔΝΤ είναι έτοιμο να εργαστεί πάνω σ' αυτές τις βάσεις», ανέφερε, προτρέποντας με τον τρόπο αυτό τους εταίρους να προχωρήσουν στη λήψη συνολικής συμφωνίας στην αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που της είχαν τεθεί προκειμένου να εγκριθεί το νέο πρόγραμμα, έστειλε νωρίτερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε δημοσιογράφους, θεωρώντας «προφανές» - όπως χαρακτηριστικά είπε – ότι σήμερα θα κλείσει μία μακρά περίοδος αβεβαιότητας.

Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για ζήτημα εθνικής αξιοπρέπειας, τόνισε ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, αλλά μόνο σε επιμέρους τεχνικά ζητήματα και κάλεσε την Ευρώπη να στείλει καθαρά μηνύματα, με αποφάσεις και κανόνες που είναι σταθεροί και δε μεταβάλλονται κάθε λίγο.

O έλληνας ΥΠΟΙΚ συναντήθηκε με την Φινλανδή ομόλογό του, Γιούτα Ουρπιλάινεν καθώς και με τον επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ.

Στο μεταξύ, στο προοίμιο της κρίσιμης συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόφλγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Parlament: «Kάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε την Ελλάδα στο δρόμο της, όσο η Ελλάδα επιθυμεί να ακολουθήσει αυτό το δρόμο». Πριν από λίγο μια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι «είμαστε όλο και πιο αισιόδοξοι».
Πηγή: skai.gr