Μεγαλύτερες παρεμβάσεις στις συντάξεις για την κάλυψη των 325 εκ. ευρώ

Με επιπλέον παρεμβάσεις στις συντάξεις αναμένεται να καλυφθεί μέρος των 325 εκατ. ευρώ για την επίτευξη του στόχου του ελλείμματος του 2012. Κυβέρνηση και τρόικα κατέληξαν στα μέτρα που θα περιλαμβάνει το «πακέτο» αυτό και όπως όλα δείχνουν η απαίτηση της τρόικας για παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα έγινε δεκτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο μέρος των 325 εκατ. ευρώ θα προέλθει:

1. Από την εφαρμογή της μείωσης στις αποδοχές των ειδικών μισθολογίων (γιατροί, δικαστικοί, διπλωματικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας κ.λπ.) από 1ης Ιουλίου, αντί της 1ης Σεπτεμβρίου που ήταν προγραμματισμένο να γίνει. Μεσοσταθμικά οι περικοπές θα κινηθούν στη περιοχή του 10%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις εκτιμάται ότι θα φτάσουν και στο 20%. Από την επίσπευση της εφαρμογή των μειώσεων στα ειδικά μισθολόγια, εκτιμάται πως θα εξοικονομηθούν περί τα 90 με 100 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα δεν δέχτηκε να εφαρμοστεί το μέτρο νωρίτερα, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη εξοικονόμηση.

2. Από τις συντάξεις. Αν και δεν έγινε γνωστός ο ακριβής τρόπος με τον οποίο θα μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις, έγινε σαφές ότι μέρος των 325 εκατ. ευρώ θα προέλθει από το σκέλος των συντάξεων. Δηλαδή, πέρα από τα 300 εκατ. ευρώ που ούτως ή άλλως θα εξοικονομηθούν, θα υπάρξει και νέα παρέμβαση στις συντάξεις.

Αυτά είναι τα δύο βασικά μέτρα που θα καλύψουν τα 325 εκατ. ευρώ. Από εκεί και πέρα, φαίνεται να υπάρχει και μια προσπάθεια μεγαλύτερης εξοικονόμησης από τον χώρο της Υγείας και ενδεχομένως τη φαρμακευτική δαπάνη. Χθες, ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρ. Λοβέρδος, συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Ευ. Βενιζέλο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι αναζητούνταν επιπλέον περίπου 50 εκατ. ευρώ περικοπών από τις δαπάνες στην Υγεία.

Πάντως, ο κ. Βενιζέλος, δήλωσε μετά τη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup πως «αποσαφηνίστηκαν όλα τα θέματα που αφορούν την κάλυψη του δημοσιονομικού στόχου του 2012» και ότι «το μεγάλο κονδύλι των 325 εκατ. ευρώ έχει οριστικοποιηθεί». Από την άλλη πλευρά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα δεν έκανε δεκτά μέτρα που είχε σχεδιάσει το οικονομικό επιτελείο για να αποφευχθεί η νέα παρέμβαση στις συντάξεις. Σε αυτά τα μέτρα που απερρίφθησαν περιλαμβάνονταν οι περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες του υπουργείου Αμυνας (κατά 100 εκατ. ευρώ) και η νέα μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Σε κάθε περίπτωση, όμως, φαίνεται ότι το θέμα του εντοπισμού των 325 εκατ. ευρώ έχει οριστικοποιηθεί σε τεχνικό επίπεδο. Τώρα, απομένει να λάβει και το οριστικό «πράσινο φως» του υπουργικού συμβουλίου. Άλλωστε, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ο κ. Βενιζέλος μετέβη αργά το βράδυ στον πρωθυπουργό, κ. Λ. Παπαδήμο, για να ενημερώσει σχετικά με το θέμα αυτό, αλλά και όλα τα άλλα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Πηγή: skai.gr