Κλείσιμο

Μεγαλύτερη στήριξη του Ευρώ από την Κίνα;

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Wen Jiabao, λέει ότι το Πεκίνο εξετάζει το ενδεχόμενο της μεγαλύτερης συμμετοχής σε κεφάλαια διάσωσης της ευρωζώνης, το προσωρινό Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τον επερχόμενο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Ο Wen έκανε τα σχόλια χθες (2 Φεβρουαρίου), σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel που επισκέπτεται το Πεκίνο, χωρίς να κάνει ρητές οικονομικές δεσμεύσεις. Είπε ότι  η Κίνα, η οποία έχει προβεί σε ανάλογες θετικές, αλλά μη δεσμευτικές παρατηρήσεις και στο παρελθόν, εξακολουθεί να μελετά πώς θα μπορούσε να δώσει περαιτέρω υποστήριξη.

Ταυτόχρονα, πρεσβευτές που εκπροσωπούν τα 17 μέλη της ευρωζώνης υπέγραψαν τη Συνθήκη του ESM (Ευρωπαικός Μηχανισμός Σταθερότητας) στις Βρυξέλλες, ανοίγοντας το δρόμο για το μόνιμο ταμείο διάσωσης των 500 δις ευρώ να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο.  

Ο ESM αναμένεται να αντικαταστήσει το ΕΤΧΣ, ένα προσωρινό ταμείο που έχει χρησιμοποιηθεί για να διασώσει την Ιρλανδία και την Πορτογαλία και θα βοηθήσει στο δεύτερο ελληνικό πακέτο.

Κατά τον Wen η επίλυση της κρίσης χρέους του ευρώ είναι σημαντική και το Πεκίνο θέλει να στηρίξει τις προσπάθειες της Ευρώπης για τη σταθεροποίηση του ευρώ. Αλλά επίσης  κάλεσε τους Ευρωπαίους να μειώσουν το χρέος τους, να εισαγάγουν διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να στηριχθούν στον εαυτό τους.

Δεν ανέφερε εάν η Κίνα θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αν και είπε ότι υποστήριξε έναν ισχυρότερο ρόλο του ΔΝΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ευρώπης.

Η Merkel δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι Κινέζοι ηγέτες τόνισαν και πάλι στις συζητήσεις τους ότι οι ευρωπαίοι  πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους πρώτα για την επίλυση της κρίσης της ευρωζώνης.

Πριν από την επίσκεψη της Μέρκελ, ορισμένοι αναλυτές περίμεναν να έρθει με συγκεκριμένες δεσμεύσεις, αντίθετα χαρακτήρισε την επίσκεψη ως μια προσπάθεια οικοδόμησης της εμπιστοσύνης, καθώς η Γερμανία επιδιώκει την στήριξη του Πεκίνου για τα προβλήματα του ευρώ.

Ιστορικό
Τον Σεπτέμβριο του 2011, η κυβέρνηση της Κίνας δήλωσε ότι ήταν πρόθυμη να αγοράσει ομόλογα  φορτωμένων από το χρέος ευρωπαϊκών κρατών, ενισχύοντας την θέση που έλαβε ο πρωθυπουργός Wen Jiabao.

Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, διαθέτει πάνω από 2,3 τρισεκατομμύρια συναλλαγματικών αποθεμάτων. Ο Zhang Xiaoqiang, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης, υπογράμμισε την προθυμία της Κίνας να χρησιμοποιήσει αυτά τα μετρητά για  τη στήριξη  των ταραγμένων οικονομιών της Ευρώπης.  Η ανησυχία είναι ότι τα προβλήματα στην Ελλάδα και την ευρύτερη ζώνη του ευρώ θα αποσταθεροποιήσουν την παγκόσμια οικονομία, βλάπτοντας τόσο την Κίνα όσο και την Ασία στο σύνολό της. Ένας τεράστιος όγκος εξαγωγών από την Κίνα και τη Νοτιοανατολική Ασία φτάνουν στην Ευρώπη, και η κατάρρευση του ευρώ θα ήταν καταστροφή για την Ασία.
Πηγή: EurActiv.gr