Ζυμώσεις στην ΕΚΤ εν όψει κουρέματος των ελληνικών ομολόγων της

Έντονες είναι, σύμφωνα με Βρετανούς αναλυτές, οι παρασκηνιακές ζυμώσεις στην ΕΚΤ εν όψει των πιέσεων που εκτιμάται ότι θα ενταθούν ώστε να συμμετάσχει και το ίδρυμα της Φρανκφούρτης στο κούρεμα του ελληνικού χρέους, με τα ομόλογα ύψους περίπου 40 δισεκατομμυρίων ευρώ που κατέχει.

Οικονομικός συντάκτης των Financial Times αναφέρει ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ συμφωνούν ομόφωνα ότι δεν μπορούν οικειοθελώς να αποδεχθούν απώλειες στην αξία των ομολόγων τους, καθώς αυτό θα αποτελούσε παραβίαση της απαγόρευσης χρηματοδότησης κυβερνήσεων από κεντρικές τράπεζες.

Επομένως, θα έπρεπε πρώτα να υπάρξει κίνηση από την Ελλάδα, με την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης για όλους τους πιστωτές. Σε μια τέτοια περίπτωση η ΕΚΤ θα εμφανιζόταν διαιρεμένη σε δύο στρατόπεδα, αναφέρει το δημοσίευμα.

Από τη μία πλευρά υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να αποφεύγει τις απώλειες είτε με νομοθέτημα, είτε με ανταλλαγή των ομολόγων με άλλα που δε θα υπάγονται στις ρήτρες, είτε με μεταφορά τους στον EFSF. Αυτή η ομάδα αποτελείται κυρίως από ένθερμους υποστηρικτές του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, όπως ήταν η Γαλλία και η Ιταλία.

Στο άλλο στρατόπεδο υπάρχουν αυτοί που πιστεύουν ότι η αποφυγή των απωλειών στα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ θα είναι νομικά δύσκολη και όχι απαραίτητα συνετή. Θεωρούν ότι ίσως υπονόμευε τις ενέργειες της κεντρικής τράπεζας σε άλλες αγορές ομολόγων. Στην ομάδα αυτή συγκαταλέγονται όσοι είχαν τεθεί κατά της αγοράς των ελληνικών ομολόγων.

Ανταπόκριση των Financial Times από την Ουάσινγκτον, εξάλλου, σχολιάζει ότι η πιο αυστηρή στάση του ΔΝΤ ως προς την ανάγκη συμμετοχής και της ΕΚΤ στο κούρεμα του ελληνικού χρέους – παρά τις διαψεύσεις του Ταμείου – υπαγορεύεται από τις όλο και πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις στην άλλη άκρη του Ατλαντικού για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Από την άποψη την εποχή μετά το μνημόνιο ότι δε θα απαιτηθεί διαγραφή χρέους της Ελλάδας, το Ταμείο φέρεται να εκτιμά ότι από τη στιγμή που το κούρεμα είναι αναπόφευκτο πρέπει να είναι όσο το δυνατό μεγαλύτερο.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός