Λαγκάρντ: Άμεσα δράση, ειδάλλως θα γυρίσουμε στο ‘30

Κραυγή αγωνίας για την κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία από τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. «Κινδυνεύουμε να ζήσουμε στιγμές του 1930 εάν δεν αναλάβουν άμεσα δράση τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ και η Κίνα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Όσο περισσότερο περιμένουμε τόσο το χειρότερο. Η μόνη λύση είναι να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Απαντώντας σε αιτιάσεις της Βρετανίας, των ΗΠΑ και άλλων χωρών, επισήμανε ότι «δεν αντιμετωπίζουμε το ζήτημα της σωτηρίας μιας χώρας ή μιας περιοχής, αλλά τον κίνδυνο ολόκληρη η παγκόσμια οικονομία να πέσει σε ένα κατακόρυφο σπιράλ καθόδου.»

Η κ. Λαγκάρντ επισήμανε ότι το 2012 πρέπει να είναι χρονιά θεραπείας, επανέλαβε δε σχετική ρήση του Ιπποκράτη: «Η θεραπεία είναι ζήτημα χρόνου, αλλά πολλές φορές είναι και ζήτημα ευκαιρίας». Η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέδειξε ως ζήτημα εξαιρετικής σημασίας για την επιβίωση της Ευρωζώνης την ανάληψη των κινδύνων από το σύνολο των κρατών-μελών, προκειμένου η κρίση μιας χώρας να μην απειλεί ολόκληρη την ζώνη.

Τόνισε ακόμη την ανάγκη δημιουργίας ισχυρότερου προστατευτικού τείχους για τις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρέους και απηύθυνε έκκληση για μεγαλύτερη εσωτερική ολοκλήρωση. Απέδωσε μάλιστα την κρίση στην «ατελή ολοκλήρωση» και τάχθηκε κατά των οριζόντιων περικοπών στους εθνικούς προϋπολογισμούς, καθώς αυτή η πρακτική, όπως είπε, αυξάνει τον κίνδυνο ύφεσης.

«Ορισμένες χώρες έχουν, πράγματι, πολλά ακόμη να κάνουν για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και την προοπτική ανάπτυξης. Γι΄αυτό, είναι απαραίτητες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αλλά όπως μας διδάσκει η εμπειρία, η δημοσιονομική σταθερότητα εξαρτάται, τελικά, από την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη». Αναφερόμενη στην Ιταλία και την Ισπανία, τόνισε ότι είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν το χρέος τους.

Για το EFSF


Ζήτησε την ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης και προέβλεψε ότι τα επόμενα χρόνια η ανάγκη χρηματοδότησης θα ανέλθει, παγκοσμίως, στο ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι το ΔΝΤ θα καταφέρει να εξασφαλίσει κονδύλια ύψους 500 δισ. δολαρίων. «Ξέρω ότι και οι αισιόδοξοι και οι απαισιόδοξοι κάνουν λάθη, αλλά οι αισιόδοξοι είναι πιο χαρούμενοι», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη στην επιφυλακτικότητα μελών του ΔΝΤ να συμβάλουν με περισσότερα κεφάλαια.


Πηγή: skai.gr