Κλείσιμο

Έτοιμη να ενισχύσει τα κεφάλαια του ΔΝΤ δηλώνει η Βρετανία

Έτοιμο να ενισχύσει τη συμβολή του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δηλώνει το Λονδίνο, αλλά για να βοηθήσει τις χώρες, που αντιμετωπίζουν προβλήματα και όχι να στηρίξει ένα συγκεκριμένο νόμισμα, δήλωσε την Τετάρτη ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

''Πιστεύουμε ότι το ΔΝΤ πάντοτε δάνειζε σε χώρες, όχι σε νομίσματα'', είπε ο κ. Κάμερον, μετά την ανακοίνωση του ΔΝΤ ότι θα αναζητήσει νέα κεφάλαια ύψους μέχρι 500 δισ. δολαρίων, καθώς η ευρωπαϊκή κρίση χρέους απειλεί την παγκόσμια οικονομία.

''Θα θέλαμε μόνο να δράσουμε με άλλους, όχι μόνο ως μέρος των μέτρων της Ευρωζώνης'', είπε ο κ. Κάμερον, επιβεβαιώνοντας τη θέση της Βρετανίας που έλαβε στη Σύνοδο Κορυφής των G20 το Νοέμβριο.

''Αλλά πάνω απ 'όλα, θέλουμε να δούμε την Ευρωζώνη στέκεται πίσω από το δικό της νόμισμα'', πρόσθεσε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Η Βρετανία παρέχει επί του παρόντος το 4,5% των κεφαλαίων του ΔΝΤ, αλλά δεν  συνεισφέρει στο ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης (EFSF). Tο Ταμείο από την πλευρά του πιστεύει πως η Κίνα, η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Ιαπωνία, όπως επίσης και οι χώρες - μεγαλοεξαγωγείς πετρελαίου πρέπει να είναι οι κύριοι συνεισφέροντες της επέκτασής του.

Η διοίκηση του ΔΝΤ αναμένει, πως η συμφωνία αύξησης των πόρων δανεισμού του θα επιτευχθεί στην σύνοδο των G20, η οποία θα διεξαχθεί στης 25 - 26 Φεβρουαρίου στο Μεξικό.

Οι χώρες τις Ευρώπης έχουν ήδη υποσχεθεί να αυξήσουν τους πόρους του ΔΝΤ κατά 150 δισ. ευρώ σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι οποίες αρνούνται να συνεισφέρουν στο Ταμείο.
Πηγή: skai.gr