PSI: Το IIF, οι αντιφάσεις Βενιζέλου και τα πραγματικά ερώτηματα

Του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ από την Ουάσινγκτον, Θάνου Δημάδη

Ο Έλληνας πολίτης έχει το δικαίωμα να γνωρίζει μέχρι και την τελευταία πληροφορία που καταγράφεται από κάθε κατεύθυνση, στον τομέα των πολύ κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους. Είναι προφανές ότι κάθε μία πλευρά επιφυλάσσει για τον εαυτό της πολιτικές πιρουέτες και διαπραγματευτικούς ακροβατισμούς. Ο ΣΚΑΪ καταγράφει και αναδεικνύει τα ζητήματα για τα οποία
ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών μπορεί να "κωλύεται"- όπως δήλωσε- να μιλήσει...

Οι αντιφάσεις Βενιζέλου

Την Δευτέρα ο Υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος δήλωνε δημόσια πως: "Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία για το πρόγραμμα PSI".

Την Τετάρτη στη Βουλή ο κ. Βενιζέλος έκανε μία αξιοσημείωτη στροφή 180 μοιρών, αναιρώντας τα όσα είχε πει μόλις δύο 24ωρα πριν και δηλώνοντας ότι τελικά "οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές για το PSI βρίσκονται σε πολύ οριακό σημείο".

Το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ για το PSI

Στο διάστημα μεταξύ αυτών των δύο δηλώσεων, στον ΣΚΑΪ με ρεπορτάζ προερχόμενο από ασφαλείς πηγές του IIF και άλλων οικονομικών κύκλων από την Ουάσινγκτον μεταδώσαμε ότι:

• Το κλίμα που υπάρχει στο IIF είναι σε πλήρη αντιδιαστολή με την αισιοδοξία που εξέφρασε τη Δευτέρα ο κ. Βενιζέλος ότι οι διαπραγματεύσεις του PSI "σύντομα θα έχουν θετική κατάληψη".

• Σύμφωνα με πηγή του IIF "δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κανένα περιθώριο αισιοδοξίας" και ότι "οποιαδήποτε πρόβλεψη για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων, την ημερομηνία χρονικής τους αποπεράτωσης, και το τελικό ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στην συμφωνία το PSI είναι παρακινδυνευμένη". Κοινώς, ότι το IIF δεν συμμερίζεται σε καμία περίπτωση την αισιόδοξη εκτίμηση της Δευτέρας από μέρους του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών.

• Ο κ. Νταλάρα φέρεται "απογοητευμένος" σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί όταν έγινε η συμφωνία της 27ς Οκτωβρίου. Αναφέραμε ότι αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον ο- κατά τ' άλλα επικοινωνιακά εξωστρεφής- Διευθύνων σύμβουλος του IIF δεν πρόκειται να εμφανιστεί μέχρι τελικής συμφωνίας σε οποιοδήποτε ξένο ή ελληνικό μέσο ενημέρωσης.

• Τα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις είναι πολλά και μέχρι στιγμής σε μεγάλο βαθμό απροσπέλαστα και αφορούν κυρίως το ύψος των επιτοκίων, την περίοδο αποπληρωμής των νέων δανείων και άλλα τεχνικά ζητήματα. Αναφερθήκαμε στην είδηση ότι η υπαγωγή των νέων ομολόγων στο βρετανικό δίκαιο έχει οριστικά αποφασιστεί, την ώρα που από την Αθήνα στέλνονταν το μήνυμα ότι το ζήτημα τελεί ακόμα υπό διαπραγμάτευση.

Τα γεγονότα που "συνόδευσαν" το ρεπορτάζ

Οι εξελίξεις που ακολούθησαν επιβεβαίωσαν στο ακέραιο το ρεπορτάζ που ο ΣΚΑΪ ανέδειξε ήδη από τις 7 το πρωί της Τρίτης. Θυμίζουμε ότι:

- Λίγες ώρες αργότερα, το πρωί της Τρίτης, είχαμε την ανακοίνωση της αποχώρησης ενός διόλου αμελητέου ισπανικού hedge fund από την επιτροπή διαπραγματεύσεων για το PSI προαναγγέλλοντας στη συνέχεια δικαστικές προσφυγές εκ μέρους του. Παράγοντες της αγορά εκτιμούν ότι πρόκειται για μία απρόσμενη και πολύ επικίνδυνη εξέλιξη σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, διαβλέποντας ότι ίσως αποτελέσει ένα γεγονός που θα ανοίξει τον "ασκό του Αιόλου" και για άλλους.

- Ένα 24ωρο αργότερα ο κ. Βενιζέλος αναιρεί τον εαυτό του λέγοντας ότι "οι διαπραγματεύσεις είναι σε οριακό σημείο" και μίλησε για "δυσκολίες για τις οποίες κωλύεται να μιλήσει δημόσια". Επιβεβαίωσε έτσι τα όσα έλεγε το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ ότι τα πράγματα στις διαπραγματεύσεις δεν διέπονται από την αισιοδοξία για την οποία προσπαθούσε να πείσει την Δευτέρα.

Η δήλωση Νταλάρα

Το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) ο εκπρόσωπος τύπου του IIF έδωσε στη δημοσιότητα δήλωση του κ. Τσάρλς Νταλάρα με αφορμή- όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- "το ρεπορτάζ ελληνικού τηλεοπτικού καναλιού σύμφωνα με το οποίο το IIF έχει εμφανιστεί επικριτικό για τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος". Η, μεταφρασμένη στα ελληνικά, δήλωση του κ. Νταλάρα έχει ακριβώς ως έχει: "Συνεχίζουμε να έχουμε επικοδομητική και πολύ στενή συνεργασία με τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο και τις ελληνικές αρχές".

Πρέπει να διευκρινιστεί με απόλυτο και ξεκάθαρο τρόπο ότι: Η δήλωση Νταλάρα δεν αποτελεί ανταπάντηση στα όσα απολύτως έγκυρα ο ΣΚΑΪ μετέδωσε για τον έντονο προβληματισμό που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το PSI. Αφορά το περιεχόμενο του ρεπορτάζ άλλου τηλεοπτικού σταθμού στην Ελλάδα που έκανε, μεταξύ άλλων, λόγο για "σοβαρά προβλήματα" στις σχέσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και του IIF σε επίπεδο προσώπων.

Κρίσιμα ερωτήματα που ρίχνει φως το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ

- Ο φόβος κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων που είναι ορατός και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει.
- Ο κίνδυνος να οδηγηθεί η Ελλάδα σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία αν δεν επιτευχθεί το ελάχιστο όριο. συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών του 75%, ούτως ώστε να εξαναγκάσει και τους υπόλοιπους στην υπαγωγή της συμφωνίας.
- Η απειλή που συνεπάγεται μία τέτοια εξέλιξη για τη συνέχιση της χρηματοδοτικής στήριξης του ΔΝΤ προς την Ελλάδας, με τον κ. Τόμσεν να είναι ανυποχώρητος ότι αν τα επιτόκια που θα συμφωνηθούν καταλήξει να είναι μεγαλύτερα του 4%-4,5%, τότε οι στόχοι για το 2012 είναι αδύνατον να επιτευχθούν και το χρέος να καταστεί βιώσιμο το 2020, που θεωρείται αρχή αδιαπραγμάτευτη για το ΔΝΤ.
Πηγή: skai.gr