Αγορές: Πτώση μετά το ενδεχόμενο απώλειας του γαλλικού ΑΑΑ

Απώλειες πάνω από 2% καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την προειδοποίηση του οίκου αξιολόγησης Moody’s περί επικείμενης υποβάθμισης της Γαλλίας και απώλειας της αξιολόγησης ΑΑΑ.

Σε ύψη ρεκόρ οι αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων και τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας της χώρας (CDS).

Η κρίση χρέους που αντιμετωπίζουν ορισμένες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας πλήττει πλέον και τον «πυρήνα» της Ευρωζώνης, προειδοποίησε ο Όλι Ρεν, επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό και να μην υπάρχουν αυταπάτες.

Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του Eurogroup Zαν Κλοντ Γιούνκερ, καταδίκασε την προειδοποίηση της Moody's τονίζοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη θα θέσει σε κίνδυνο και την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας.

Ο Γιούνκερ επέκρινε επίσης έντονα την αρνητική στάση της Γερμανίας στο ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγων.

Κάτω από το όριο των 700 μονάδων υποχωρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών καταγράφοντας απώλειες 3,1%.

Την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ζήτησε την Κυριακή ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του IIF Γιόζεφ Άκερμαν.

«Η Ευρώπη χρειάζεται ‘αντιπυρική ζώνη’ για να προφυλαχθεί από τη διάχυση της κρίσης χρέους, το EFSF πρέπει να ενισχυθεί» διαμήνυσε ο Γιόζεφ Άκερμαν.
Πηγή: skai.gr