Κύπρος: Ένα μήνα προθεσμία για νέα μέτρα δίνει η Κομισιόν

Περίπου ένα μήνα προθεσμία (έως τον Δεκέμβριο) δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Κύπρο για να υποβάλει νέα, συγκεκριμένη, δέσμη μέτρων ώστε να διασφαλιστεί η μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ έως το 2012.

Η ίδια προθεσμία δόθηκε σε ακόμη δύο χώρες της Ευρωζώνης, την Μάλτα και το Βέλγιο, καθώς επίσης σε Πολωνία και Ουγγαρία.

Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις, η κυπριακή οικονομία εισέρχεται σε φαύλο κύκλο ελλειμμάτων και ισχνής ανάπτυξης. Η Κομισιόν προβλέπει εφέτος μικρή ανάπτυξη της οικονομίας και στασιμότητα το 2012.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα εκτοξευτεί φέτος στο 6,7%, ενώ το 2012 θα βρίσκεται στο 4,9%.

Η κυπριακή κυβέρνηση
στοχεύει, πάντως, σε περιορισμό του ελλείμματος στο 2,8% το 2012. Η Κομισιόν ωστόσο δεν φαίνεται να πείστηκε, καθώς, όπως αναφέρει, τα πιο σημαντικά από τα μέτρα που δεσμεύθηκε να λάβει η κυβέρνηση, όπως η αύξηση του ΦΠΑ και η στόχευση των παροχών, δεν έχουν ακόμη ψηφιστεί, ενώ οι δαπάνες είναι αμφίβολο αν θα μειωθούν.

Πάντως, σε δηλώσεις μετά από πρωινή συνάντηση του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας ανέφερε ότι την Παρασκευή οριστικοποιείται στο Υπουργικό συμβούλιο η στόχευση των κοινωνικών παροχών με την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων.
Πηγή: skai.gr