Η G20 ζητά από το ΔΝΤ νέους μηχανισμούς για ευάλωτες χώρες

Πρόσκληση στο ΔΝΤ να δημιουργήσει και να θέσει σε ετοιμότητα νέους μηχανισμούς δανεισμού πρόκειται να κάνουν οι ηγέτες των κρατών της G20, σύμφωνα με ένα σχέδιο απόφασης της συνόδου κορυφής, όπως δημοσιεύει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Οι νέοι μηχανισμοί θα μπορούσαν να βοηθήσουν χώρες της ευρωζώνης όπως η Ιταλία, που αντιμετωπίζει κρίση ρευστότητας στην προσπάθειά της να αναχρηματοδοτήσει το τεράστιο δημόσιο χρέος της.
Οι νέοι μηχανισμοί θα είναι κατά περίπτωση διαθέσιμοι σε «χώρες με ισχυρές πολιτικές και ισχυρά δημοσιονομικά δεδομένα που αντιμετωπίζουν εξωγενή και συστιμικά σοκ», όπως αναφέρεται στο σχέδιο.

Παράλληλα, το σχέδιο αναφέρει ότι η Κίνα, η Γερμανία και άλλες οικονομίες προσανατολισμένες στις εξαγωγές θα πρέπει να κάνουν βήματα στην κατεύθυνση της αύξησης της εσωτερικής ζήτησης εφόσον καταγραφεί επιδείνωση της προοπτικής της διεθνούς οικονομίας.

Ως κράτη «με συγκριτικά ισχυρά δημόσια οικονομικά», αναφέρονται η Γερμανία, η Κίνα, η Αυστραλία, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Νότια Κορέα και η Ινδονησία, κάτι που επιτρέπει στις κυβερνήσεις τους να μπορούν να υιοθετούν οικονομικά μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα.
Πηγή: skai.gr