Κλείσιμο

Επιφυλακτικοί οι Βρετανοί για τη συμφωνία των Βρυξελλών

Θετική μεν αλλά όχι αρκετή για την επίλυση της κρίσης στην ευρωζώνη θεωρούν οι περισσότεροι Βρετανοί αναλυτές τη συμφωνία που ανακοινώθηκε στις Βρυξέλλες.

Το BBC εκτιμά ότι επιτεύχθηκαν περισσότερα από όσα φοβούνταν οι επενδυτές, αλλά λιγότερα από όσα ιδανικά ήλπιζαν, δηλαδή ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους σε ποσοστό 60% και μόχλευση του EFSF στα 2 τρισ. ευρώ. Τονίζεται επίσης ότι πολλές τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας εκκρεμούν.

Την έλλειψη λεπτομερειών επισημαίνουν και οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς. Σε μπλογκ της ιστοσελίδας της εφημερίδας μάλιστα τίθενται ορισμένα ερωτήματα που προκύπτουν από τη συμφωνία. Ως προς το ελληνικό χρέος τίθενται τα εξής ερωτήματα: κατά πόσο ο στόχος του χρέους στο 120% το 2020 είναι επαρκής και αποκλείει πιθανό μελλοντικό νέο κούρεμα, αν το δάνειο που θα λάβει η χώρα την επιβαρύνει τόσο ώστε σε περίπτωση ανάγκης νέας απομείωσης να πρέπει να συζητηθεί το κούρεμα και στα ομόλογα των επισήμων πιστωτών, σε ποιο δίκαιο θα υπάγονται τα νέα ομόλογα, πόσο εύκολα θα βρεθούν τα 15 δισεκατομμύρια από ιδιωτικοποιήσεις που καλείται να επιστρέψει η Ελλάδα στο EFSF και τι ρόλο παίζουν πλέον τα CDS εφόσον δεν ενεργοποιήθηκαν ούτε σε αυτή την περίπτωση.

Ο οικονομικός αναλυτής των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, Βόλφγκανγκ Μίνχαου εμφανίζεται ιδιαίτερα καυστικός, σχολιάζοντας ότι η συμφωνία αποτελεί από ημίμετρα και ευχολόγια που δεν συνιστούν λύση.

Όπως εξηγεί, η εθελοντική συμφωνία του IIF για την ώρα δε δεσμεύει καν τις τράπεζες, το ελληνικό χρέος θα έπρεπε να είχε μειωθεί στο 80% του ΑΕΠ και το EFSF θα έπρεπε να έχει ως τελικό εγγυητή την ΕΚΤ ή να είχε αποφασιστεί η έκδοση ευρωομολόγου.

Οι Τάιμς τονίζουν την ανάγκη να συνεχίσει η ελληνική κυβέρνηση να δεσμεύεται για την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενώ αναλυτές και ο Γκάρντιαν επισημαίνουν ότι δεν έχει γίνει καμία αναφορά στην ανάπτυξη, που εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την Ελλάδα και την ευρωζώνη.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ σχολιάζει πάντως ότι πρόκειται για την πιο αξιόπιστη προσπάθεια μέχρι στιγμής να επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη λύση στην κρίση της ευρωζώνης.

Επίσημη βρετανική στάση

Ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι η συμφωνία των Βρυξελλών βάζει την ευρωζώνη στο σωστό δρόμο, ενώ ο πρωθυπουργός Κάμερον τόνισε την ανάγκη διατήρησης της δυναμικής της χθεσινοβραδινής συμφωνίας.

Στο περιθώριο της συνόδου, εξάλλου, ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με ηγέτες άλλων χωρών-μελών της ΕΕ που δεν έχουν υιοθετήσει το ευρώ. Σύμφωνα με τις βρετανικές αναλύσεις, ο κ. Κάμερον επιδιώκει να σχηματίσει ένα μέτωπο προάσπισης των συμφερόντων αυτών των 10 χωρών. Φέρεται να εκτιμά ότι η αναπόφευκτα στενότερη σχέση μεταξύ των μελών της ευρωζώνης, ως εναλλακτική της διάλυσής της, ίσως πλήξει τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους.
Πηγή: Θανάσης Γκάβος, Λόνδινο