Ποιος όμως έμαθε τους Αμερικανούς να τρώνε ελληνικό γιαούρτι; Κύριος υπεύθυνος είναι η εταιρία ΦΑΓΕ η οποία από το 1998 ξεκίνησε να εξάγει στις ΗΠΑ γιαούρτι. Δύο χρόνια αργότερα ιδρύει τη θυγατρική Fage USA Corp, ενώ το 2005, μπροστά στην αυξανόμενη ζήτηση, λαμβάνει την απόφαση να κατασκευάσει εργοστάσιο στα περίχωρα της Νέας Υόρκης, το οποίο ξεκινά τη λειτουργία του το 2008.
Η επένδυση μέχρι στιγμής της ΦΑΓΕ υπολογίζεται ότι υπερβαίνει συνολικά τα 160 εκατομμύρια δολάρια, ενώ στα άμεσα σχέδια της επιχείρησης είναι η αύξηση της αποθηκευτικής χωρητικότητας του εργοστασίου, μέχρι τον Ιανουάριο του 2012, από 4.000 σε 10.000 παλέτες, ξεπερνώντας κατά πολύ την αντίστοιχη δυναμικότητα των εν Ελλάδι εργοστασίων (5.000 παλέτες).
Την επιτυχία του ελληνικού γιαουρτιού ζήλεψαν πολλές ξένες εταιρίες 0- κολοσσοί , αρκετές εκ των οποίων επιλέγουν να δώσουν στα προϊόντα τους ονόματα που θυμίζουν Ελλάδα. Η Kraft Foods, η οποία είχε εγκαταλείψει εντελώς τον κλάδο του γιαουρτιού το 2004, εισήλθε ξανά σε αυτόν με το στραγγιστό γιαούρτι Athenos.
Υψηλό μερίδιο κατέχει επίσης το Yoplait της General Mills, εταιρία η οποία ξεκίνησε πρόσφατα δικαστική διαμάχη με τη ΦΑΓΕ ζητώντας να μη χρησιμοποιείται από την ελληνική εταιρία το σήμα Total, καθώς όπως υποστηρίζει μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στους καταναλωτές με προϊόν δημητριακών της το οποίο φέρει την επωνυμία Total.
Πηγή: Πηγή: Καθημερινή
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.