Έκκληση από Όλι Ρεν για αντιμετώπιση της κρίσης

Έκκληση προς τις χώρες της ευρωζώνης να βάλουν στη άκρη τις διαφορές τους και να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους απηύθυνε σήμερα ο ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, επισημαίνοντας ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί.

«Το καλοκαίρι είπαμε ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι στη κόψη του ξυραφιού. Τώρα, έχει επιδεινωθεί βάσει διαφόρων μετρήσεων», δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις σε συνέντευξή του στη φινλανδική εφημερίδα Kauppalehti.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης αποφάσισαν πάντως να αναβάλλουν για την επόμενη εβδομάδα τις τελικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε το γαλλικό προεδρικό γραφείο και η γερμανική καγκελαρία αναφέρεται ότι ο Νικολά Σαρκοζί και η Ανγκελα Μέρκελ θα συναντηθούν εκ νέου το Σάββατο στις Βρυξέλλες, με στόχο να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις.

Επιβεβαιώθηκαν δε οι πληροφορίες για τη διεξαγωγή μιας δεύτερης Συνόδου, πέραν αυτής που έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή. Όπως ανέφερε η ανακοίνωση, οι ηγέτες της ευρωζώνης θα συζητήσουν την Κυριακή «εις βάθος» τις προτεινόμενες λύσεις για μια συνολική απάντηση στην κρίση χρέους, με στόχο να υιοθετήσουν μία οριστική συμφωνία το αργότερο έως την Τετάρτη.

Η συμφωνία θα περιλαμβάνει όλα τα κρίσιμα ζητήματα, από την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος έως τη θωράκιση του τραπεζικού τομέα. Μεταξύ άλλων, στη Σύνοδο θα συζητηθεί και το θέμα της εμπλοκής των ιδιωτών ομολογιούχων στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

«Η Κομισιόν προτιμά την εθελοντική - και πάνω απ' όλα την ελεγχόμενη αναδιάρθρωση», δήλωσε ο Όλι Ρεν.

Πηγή: skai.gr