Κλείσιμο

ΔΝΤ: Καμία διαφωνία με την ΕΕ για το ελληνικό χρέος

«Δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση (διαφωνία) μεταξύ του ΔΝΤ και των άλλων μερών της Τρόϊκας (Ε.Ε./ΕΚΤ) για τις εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις, απαντώντας στη σχετική φημολογία διεθνών και ελληνικών μέσων ενημέρωσης.

Ο κ. Ράις είπε ότι το ΔΝΤ θα εκπονήσει τη δική του σχετική έκθεση για την Ελλάδα- όπως άλλωστε το ίδιο έχει κάνει όλες τις προηγούμενες φορές- η οποία θα τεθεί υπ' όψη των μελών του Δ.Σ. του Ταμείου προκειμένου εν συνεχεία να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της 6ης δόσης για τη χώρα μας.

«Δεν έχω να σας δώσω καμία συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε θα συγκληθεί το Δ.Σ. του Ταμείου» δήλωσε τοποθετώντας πάντως τις σχετικές εξελίξεις κάπου στις αρχές Νοεμβρίου, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και- ενδεχομένως- μετά τη Σύνοδο των G20. Ο εκπρόσωπος τύπου του Ταμείου άφησε να εννοηθεί ότι οι δύο αυτές Σύνοδοι και οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε αυτές αναφορικά με την Ελλάδα, θα είναι καθοριστικής σημασίας για την πορεία εκτέλεσης του προγράμματος στην χώρα μας. Από αυτές τις αποφάσεις θα εξαρτηθούν- όπως είναι γνωστό- ο βαθμός και τα κριτήρια για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Πηγή του Ταμείου δήλωνε λίγο αργότερα στον ΣΚΑΪ, ότι «η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα θα περιλαμβάνει διάφορες εκδοχές για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τόσο βάση εκτιμήσεων για την αποδοτικότητα συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών επιλογών όσο και με βάση το ποσοστό του PSI».

Ο Τζέρι Ράις κατέθεσε δημόσια τη στήριξη του ΔΝΤ «στις διαπραγματεύσεις- που όπως είπε- βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή μεταξύ των ελληνικών αρχών και των ιδιωτών πιστωτών». Προσπάθησε να πάρει αποστάσεις για το βαθμό ανάμειξης του Ταμείου σε αυτές τις διαπραγματεύσεις για να καταλήξει τελικά- μετά από πιεστικές ερωτήσεις- να δηλώσει ότι «το ΔΝΤ συμμετέχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις».

Οι πληροφορίες λένε ότι το Ταμείο δεν επιθυμεί να επιδείξει ότι κατέχει ενεργό ρόλο σε αυτές, δεδομένου μάλιστα ότι στο παρελθόν είχε ταχθεί κατά της λύση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, με στελέχη του- όπως ο κ. Μπόρχες σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ τον περασμένο Απρίλιο- να δηλώνει ότι «μία αναδιάρθρωση θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα».

Τέλος ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ έστειλε ακόμα ένα μήνυμα συμπαράστασης στον ελληνικό λαό. Σχολιάζοντας τις βίαιες κοινωνικές αντιδράσεις δήλωσε «ιδιαίτερα ανήσυχος» προσθέτοντας ότι «οι στιγμές είναι δύσκολες για τον ελληνικό λαό. Σε κάθε αντίστοιχη κρίση είναι δύσκολες τέτοιες στιγμές. Πολύ περισσότερο όμως όταν οι πολίτες προσλαμβάνουν ότι κάποιες από τις αλλαγές γίνονται με άδικο τρόπο».

Επέμεινε στην ανάγκη «οι πολίτες να νιώσουν ότι τα μέτρα επιβάλλονται με δίκαιο τρόπο προς όλους» και τόνισε ότι «είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε πραγματικά την Ελλάδα να υπερβεί αυτήν την κρίση».
Πηγή: skai.gr