Νέα επικοινωνία Μέρκελ – Σαρκοζί για το EFSF

Νέες διαβουλεύσεις θα έχει την Τετάρτη ο «γαλλογερμανικός άξονας», ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής την προσεχή Κυριακή, την ώρα που η γαλλική οικονομία είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της πιστοληπτικής υποβάθμισης, χάνοντας την αξιολόγηση «ΑΑΑ».

Η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα έχουν -μία ακόμα- τηλεφωνική συνομιλία την Τετάρτη, και επί τάπητος θα τεθούν το ελληνικό «κούρεμα» και η επανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών η Άνγκελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός τείχους προστασίας για τον περιορισμό των συνεπειών της κρίσης χρέους.

Η Moody's προειδοποίησε την περασμένη Δευτέρα ότι θέτει τη χώρα υπό τρίμηνη εξέταση, για το ενδεχόμενο έκδοσης αρνητικής πρόβλεψης, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπαρουάν.

Μετά απ' αυτήν την εξέλιξη, η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, έρχεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να χάσει την αξιολόγηση ΑΑΑ, που αυτή τη στιγμή έχει και από τους τρεις μεγαλύτερους οίκους.

Από την αρχή του 2011 η μεγαλύτερη γαλλική τράπεζα, η BNP Paribas, έχει χάσει το 35% της αξίας της και η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα, η Societe Generale, το 51%.
Πηγή: skai.gr