Νέο «καμπανάκι» Ρεν για την 6η δόση

Μπορεί η συμφωνία για τα μέτρα έως το 2012 να έχει σχεδόν επιτευχθεί, ωστόσο υπάρχει ακόμα διάσταση με την τρόικα, μία διάσταση την οποία ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος προσπαθεί να γεφυρώσει μέσω διαδοχικών συναντήσεων με τους ελεγκτές. «Αγκάθια» των διαπραγματεύσεων παραμένουν τα πρόσθετα μέτρα των 6δις€ για τη διετία 2013-2014, οι αποκρατικοποιήσεις και η προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Από το Ελσίνκι πάντως ο επίτροπος Ρεν ξεκαθάρισε ότι η 6η δόση δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. «Η δόση είναι πιθανόν να μην εκταμιευθεί. Είναι στο χέρι των Ελλήνων πολιτικών να διασφαλίσουν ότι δεν θα συμβεί. Η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει ότι αναλαμβάνει τις απαραίτητες δράσεις».

«Αν οι μεταρρυθμίσεις δεν επιταχυνθούν, τότε η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει την αξιοπιστία της», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τις αλλαγές στους όρους εφαρμογής της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου. Το ζήτημα μαζί με την επανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών κυριάρχησαν στη συνάντηση της καγκελαρίου Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί, όπου οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν ότι μέχρι το τέλος του μήνα και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις Κάννες θα έχουν υποβάλει ένα συνολικό σχέδιο για την επανακεφαλαιοποίηση ευρωπαϊκών τραπεζών, την επιτάχυνση του οικονομικού συντονισμού στην Ευρωζώνη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων με το χρέος της Ελλάδας.

Μιλώντας στην Γερμανική εφημερίδα Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Ζόνταγκ Τσάιτουνγκ, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε τη θέση του για μεγαλύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους από αυτό που ορίζει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, ζητώντας ταχύτητα στη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων.

Γερμανοί διαπραγματευτές με δηλώσεις τους στο Reuters ανέβαζαν το ποσοστό του κουρέματος στο 60%.
Πηγή: Χρυσόστομος Τσούφης