Τρόικα: Το σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας μπορεί να αποτύχει

Κριτική για τον αργό ρυθμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας ασκούν τα στελέχη της τρόικας και ζητούν αυστηρότερες διαρθρωτικές μεταρρύθμισες, προειδοποιώντας ότι το σχέδιο για τη διάσωση της Ελλάδας μπορεί να αποτύχει.

«Η Ελλάδα στέκεται σε ένα σταυροδρόμι. Είναι σαφές πως το πρόγραμμα (διάσωσης) δεν θα επιτύχει εάν οι αρχές δεν ακολουθήσουν το δρόμο που συνεπάγεται πολύ αυστηρότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από όσες έχουμε δει μέχρι τώρα», δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα «Βελτ αμ Ζόνταγκ» ο Πόουλ Τόμσεν, εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην τρόικα. «Είναι δύο βήματα μπροστά και ένα πίσω», προσθέτει ο Τόμσεν.

Ο συνάδελφος του Τόμσεν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τρόικα, ο Γερμανός, Ματίας Μορς, ασκεί κριτική στον αργό ρυθμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. «Οι Έλληνες νομίζουν πως είναι αρκετό να κάνουν νόμους. Όμως η εφαρμογή τους παίρνει χρόνο. Και συχνά οι απαραίτητες δομές δεν υπάρχουν», σημειώνει ο Μορς στη «Βελτ αμ Ζόνταγκ».

Στην οδό Νίκης διαβεβαιώνουν ότι το κείμενο των συμπερασμάτων - που αφορά τα μέτρα 2011 - 2012 - έχει σχεδόν συμφωνηθεί όμως ο δρόμος μέχρι την εκταμίευση της 6ης δόσης είναι ακόμη μακρύς.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων είναι τα πρόσθετα μέτρα των ετών 2013-2014 που για τους ελεγκτές πρέπει να είναι της τάξης των 6δις€ προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Η ελληνική πλευρά προσπαθεί να πείσει ότι μέρος τους θα καλυφθεί από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, κάτι όμως που δεν γίνεται δεκτό. Μάλιστα η τρόικα επισημαίνει ότι τα μέτρα πρέπει να είναι από το σκέλος των δαπανών.

Ιδιαίτερη ενόχληση προκαλεί στην τρόικα η καθυστέρηση στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως το κλείσιμο φορέων του Δημοσίου και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και υπηρεσιών, ενώ επίμονα ζητούν πρόοδο και στο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων καθώς η δέσμευση για 1,7δις€ έως τα τέλη Σεπτεμβρίου δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Σημαντικό είναι και το κομμάτι των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου με την τρόικα να ζητά διασφαλίσεις ότι το ζήτημα θα διευθετηθεί.

Στο ΥΠΟΙΚ εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι οι διαπραγματατεύσεις θα ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδας προκειμένου ο πρωθυπουργός να συμμετάσχει απερίσπαστος στη σύνοδο κορυφής της 17ης Οκτωβρίου, θέμα της οποίας θα είναι η οριστική επίλυση του προβλήματος του ελληνικού χρέους με αλλαγή των όρων της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.

Πηγή: Χρυσόστομος Τσούφης