Σμιτ: Να τους πάρει ο διάολος εάν δε σώσουν την Ελλάδα!

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα, αλλιώς να τους πάρει ο διάολος». Αυτό ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην Zeit ο Γερμανός πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της διάσωσης της Ελλάδας από την ΕΕ.

Συγκρίνοντας την κατάσταση της Ελλάδας με την «κατάσταση της Γερμανίας μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», όταν οι ΗΠΑ και η Γαλλία παρείχαν οικονομική βοήθεια, ο Χέλμουτ Σμιτ δήλωσε: «Σε σχέση με την τότε κατάσταση της Γερμανίας και την προθυμία παροχής βοήθειας από τα κράτη, που λίγα χρόνια πριν ήταν εχθροί μας, το παρόν ελληνικό πρόβλημα είναι μικρότερο – και να πάρει ο διάολος τους ευρωπαίους αρχηγούς κρατών, αν δεν καταφέρουν να σώσουν την Ελλάδα!»

Όσον αφορά τον φόβο πολλών Γερμανών για τις καταθέσεις τους, ο πρώην καγκελάριος δήλωσε: «Αν υπάρχουν Γερμανοί που φοβούνται, τότε κάτι τους έχει φοβίσει. Για παράδειγμα, οι πηχυαίοι τίτλοι του Spiegel ή της Bild». Ο ίδιος θεωρεί τον φόβο για μια ενδεχόμενη νομισματική μεταρρύθμιση ως «εντελώς ανόητο». Το ενδεχόμενο παγκόσμιας ύφεσης ο Σμιτ το θεωρεί μεν «πιθανό», αλλά «αναστρέψιμο».

Στο ερώτημα αν εμπιστεύεται την τράπεζά του ο Σμιτ απάντησε: «Μόνο με μέτρο. Αλλά εμπιστεύομαι τον άνθρωπο που δουλεύει στην τράπεζα. Κι αυτή είναι μια σημαντική διαφορά!».
Πηγή: skai.gr