Κλείσιμο

Eurogroup: Μετά τις 13/10 η απόφαση για την 6η δόση

Αναβάλλεται το έκτακτο Eurogroup (συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης) που είχε προγραμματιστεί για τις 13 Οκτωβρίου, καθώς η τρόικα δε θα έχει μέχρι τότε ολοκληρώσει και παρουσιάσει τη γνωμοδότησή της για την Ελλάδα.

Αυτό αποφασίστηκε στην πολύωρη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας, στο οποίο δεν ελήφθη η απόφαση για τη χορήγηση της 6ης δόσης, η οποία θα ληφθεί μετά τις 13 του μήνα.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, δήλωσε πως κανένα μέλος της ευρωζώνης δεν επιθυμεί τη χρεοκοπία της Ελλάδας και διέψευσε τις φήμες περί αποχώρησης της χώρας μας από την Ευρωζώνη. Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα μέτρα της κυβέρνησης.

H Ελλάδα έλαβε σημαντικά μέτρα και καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια, τόνισε ο επίτροπος Όλι Ρεν και κάλεσε τη χώρα μας να τηρήσει τις υποχρεώσεις της.

Την Τρίτη θα συνεδριάσει το συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της ΕΕ (Ecofin).

Μέσα στο μήνα η 6η δόση του δανείου θα έχει εγκριθεί, εκτίμησε μιλώντας στους Νέους Φακέλους της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος.

Δηλώσεις πριν από την έναρξη του Eurogroup

«Η Ελλάδα αποφάσισε όλα τα απαραίτητα και δύσκολα μέτρα, προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους θεσμικούς εταίρους της» είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, νωρίτερα, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Αναφερόμενος στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι είναι πολύ φιλόδοξος, καθώς μετά από πολλά χρόνια αναμένεται να παρουσιαστεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,2 δισ. ευρώ.

Κατέληξε λέγοντας ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα με διαρθρωτικές δυσκολίες, αλλά δεν είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος της Ευρωζώνης».

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν επισήμανε ότι τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα δεν επαρκούν για την επίτευξη όλων των στόχων, αν και χαρακτήρισε τις αποφάσεις που έχει λάβει μέχρι τώρα η κυβέρνηση «σημαντικές».

Κάλεσμα στη σλοβακική πολιτική ηγεσία, να αναλάβει τις ευθύνες της και να εκφραστεί σύντομα υπέρ της ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) απηύθυνε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη σύνοδο.

Από την πλευρά του, ο βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς χαιρέτισε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και κάλεσε την Ευρωζώνη να μην αφήσει να «πεθάνει θεραπευμένη η Ελλάδα».

Στο Eurogroup της Δευτέρας εξετάστηκαν τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που έλαβε η Ελλάδα για το κλείσιμο του Προϋπολογισμού 2011.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσίασε επίσης στους ομολόγους του το προσχέδιο Προϋπολογισμού 2012 και τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί η Κυβέρνηση.
Πηγή: skai.gr