Ψηφοφορία- δέσμευση της Γερμανίας ως προς την Ε.Ε.

Οι Γερμανοί βουλευτές θα αποφανθούν αύριο για τον μηχανισμό διάσωσης του ευρώ, σε μία ψηφοφορία που θεωρείται δοκιμασία για την δέσμευση της χώρας ως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και αν μία ευρεία πλειοψηφία είναι εξασφαλισμένη κατά την αυριανή ψηφοφορία.

Η Κάτω Βουλή της Γερμανίας αναμένεται να δώσει αύριο την έγκρισή της στη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων και την ενίσχυση των μέσων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), το οποίο δημιουργήθηκε το 2010 για τη στήριξη των χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες.

Ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, έχουν ήδη επικυρώσει τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης την 21η Ιουλίου, άλλες, όπως η Σλοβακία, κωλυσιεργούν. Η διαδικασία απαιτεί την έγκριση των 17 χωρών μελών της ευρωζώνης και οι ευρωπαίοι ηγέτες ελπίζουν ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, τη στιγμή που μεγάλη νευρικότητα επικρατεί στις αγορές, ενώ ήδη ασκούνται πιέσεις για νέα ενίσχυση του EFSF.

Η Γερμανία, πρώτη οικονομία της ευρωζώνης, θα συνεισφέρει περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ υπό μορφήν εγγυήσεων στο Ταμείο, περισσότερο από κάθε άλλη χώρα.

Η ενίσχυση του EFSF αναμένεται να εγκριθεί από ευρεία πλειοψηφία στη γερμανική Κάτω Βουλή αφού τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι έχουν υποσχεθεί τις ψήφους τους.

Ο μεγάλος άγνωστος είναι ο αριθμός των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), που θα ψηφίσουν «όχι» ή θα απόσχουν κατά την αυριανή ψηφοφορία.

Εάν δεν υπάρξει συσπείρωση του κυβερνητικού συνασπισμού γύρω από την καγκελάριο, «θα είναι η αρχή του τέλους της κυβέρνησης», προβλέπει η εφημερίδα Tagespiegel.

Θα ήταν επίσης ένα κακό προηγούμενο για τα επόμενα στάδια της διάσωσης της ευρωζώνης. Σε λίγες εβδομάδες η Κάτω Βουλή θα κληθεί να εξετάσει το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, για το οποίο Γερμανοί βουλευτές εκφράζουν ισχυρές επιφυλάξεις, ενώ έπεται στις αρχές του 2012 η συζήτηση για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης.

Η δυσφορία κατά μίας ευρωπαϊκής πολιτικής που θεωρείται υπερβολικά χαλαρή εμφανίσθηκε αρχικά εδώ και λίγους μήνες στις τάξεις των Ελεύθερων Δημοκρατών και επεκτάθηκε στο συντηρητικό στρατόπεδο.

Ορισμένοι είναι αντίθετοι ακόμη και με την ίδια τη στήριξη των χωρών που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα. Η ύπαρξη του μηχανισμού στήριξης εξουδετερώνει κάθε κίνητρο των χωρών αυτών για την καλή διαχείριση των οικονομικών τους, σύμφωνα με την επιχειρηματολογία που αναπτύσσει ο βουλευτής του FDP Φρανκ Σέφλερ.

Άλλοι είναι αγανακτισμένοι με την μέθοδο και επικρίνουν τις διαδικασίες που εγκρίθηκαν παρακάμπτοντας το κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος του FDP και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ έδωσε σήμερα τη διαβεβαίωση ότι ο αριθμός των βουλευτών του κόμματός του που τάσσονται υπέρ του μηχανισμού στήριξης αυξάνεται και ότι περιορίζεται ο αριθμός των σκεπτικιστών.

Η Άγγελα Μέρκελ υπενθύμισε την Κυριακή ότι η υποστήριξη των ευρωπαίων εταίρων είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας, «διότι διακυβεύεται η σταθερότητα του κοινού νομίσματος». «Με το EFSF αγοράζουμε χρόνο για τις χώρες αυτές» πρόσθεσε.

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της αυριανής ψηφοφορίας, «η γερμανική πολιτική αναμένεται να γίνει ακόμη περισσότερο ρευστή από πριν εξαιτίας της αυξανόμενης διάστασης απόψεων ανάμεσα στους Ελεύθερους Δημοκράτες και τους Συντηρητικούς, προβλέπει ο Φρανκ Ενγκελς της Barclays Capital.

Πηγή: skai.gr