Ευφορία στις παγκόσμιες αγορές- ελπίδα για αντιμετώπιση της κρίσης χρέους

Μεγάλη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των διεθνών χρηματιστηρίων, καθώς αυξάνονται οι προσδοκίες των επενδυτών ότι η Ευρώπη θα λάβει νέα μέτρα για να αναχαιτίσει την κρίση χρέους της. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 κατέγραφε κέρδη 2,1% μετά το άνοιγμα των αγορών. Ο ίδιος δείκτης σημείωσε άνοδο 4,6% στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις, αφού είχε υποχωρήσει στις 22 Σεπτεμβρίου σε χαμηλό επίπεδο διετίας.

«Οι επενδυτές πιστεύουν ξαφνικά όλο και περισσότερο ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορούν να επιτύχουν τώρα μία συμφωνία για να περιορίσουν με επιτυχία την κρίση χρέους», δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg στέλεχος της χρηματοπιστωτικής εταιρίας IG Markets στη Μελβούρνη. Παρά την άνοδο των τελευταίων τριών ημερών, ο δείκτης έχει χάσει 26% από το υψηλό του επίπεδο τον Φεβρουάριο.

Οι τιμές των ευρωπαϊκών μετοχών έκαναν ράλι και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, εν μέσω ελπίδων ότι θα αυξηθεί η «δύναμη πυρός» του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει από τις αρχές Οκτωβρίου στη μείωση των επιτοκίων της και στη χορήγηση 12μηνων δανείων στις εμπορικές τράπεζες.

«Τα ράλι τιμών σε μια πτωτική αγορά είναι τα πιο βίαια. Η ανάκαμψη δεν θα διαρκέσει, αν οι επενδυτές δεν δουν ένα σαφή οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση της κρίσης», δήλωσε στέλεχος μίας άλλης χρηματοπιστωτικής εταιρίας, της Dexia Asset Management, στο Reuters.

Μεγάλη άνοδο σημειώνουν και τα ασιατικά χρηματιστήρια. Ο δείκτης MSCI για την περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού (εκτός της Ιαπωνίας) σημείωνε άνοδο κατά 3,9% μετά την υποχώρησή του χθες σε χαμηλό 16 μηνών. Ο δείκτης βρίσκεται 26% κάτω από τα υψηλά του τον Απρίλιο.

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, δήλωσε χθες στη Νέα Υόρκη ότι η ΕΕ εξετάζει τρόπους για να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των πόρων ύψους 440 δισ. ευρώ του ΕΤΧΣ. Οι Ευρωπαίοι εξετάζουν «πώς να μοχλεύσουν τα κεφάλαια του ΕΤΧΣ με έναν πιο καινοτόμο και αποτελεσματικό τρόπο», δήλωσε ο κ. Σμάγκι σε ομιλία που έκανε σε συνέδριο.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Γιενς Βάιντμαν, τάχθηκε εναντίον της ενίσχυσης του Ταμείου, με το επιχείρημα ότι θα αποθαρρύνονταν με τον τρόπο αυτό η λήψη πολιτικών αποφάσεων για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε χθες ότι δεν χρειάζεται η αύξηση των πόρων του Ταμείου, αλλά την Κυριακή είχε δηλώσει στην Ουάσινγκτον ότι είναι δυνατή η μόχλευση των πόρων του χωρίς την παρέμβαση της ΕΚΤ. Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας, Έρκι Λικάνεν, δήλωσε χθες ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης είναι καθαρά πτωτικοί, όταν ρωτήθηκε αν η ΕΚΤ πρόκειται να μειώσει τα επιτόκιά της τον Οκτώβριο.
Πηγή: skai.gr