Η 6η δόση και τα πρόσθετα μέτρα στη συνάντηση Βενιζέλου - Λαγκάρντ

Η εξασφάλιση της έκτης δόσης του δανείου, ύψους 8 δισ. ευρώ, αλλά και το πακέτο των πρόσθετων μέτρων και της επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης Βενιζέλου - Λαγκάρντ την Κυριακή στην Ουάσινγκτον.

Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με το γενικό διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF), Τσαρλς Νταλάρα. Επίσης, θα έχει συναντήσεις, όπως και χθες, με ομολόγους του διαφόρων χωρών, στελέχη τραπεζών και μεγάλων οικονομικών οργανισμών, ενώ ενδέχεται να συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
Χθες, Σάββατο, σε πολύ καλό κλίμα έγινε η συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Κατέληξαν στο ότι η παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρω είναι προαπαιτούμενο για την προστασία της ίδιας της Ευρωζωνης. Συμφώνησαν επίσης ότι αυτό που προέχει είναι να εγκριθεί από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια ο νέος ρόλος του Μηχανισμού Στήριξης, προκείμενου να προχωρήσει το νέο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας.

Ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε και με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Ρόμπερτ Χόρματς. Μετά τις χθεσινές επαφές είχε δηλώσει ότι «προκύπτει ένα μήνυμα το οποίο είναι πολύ καθαρό: Η Ελλάδα είναι και θα είναι πάντα μέρος του ευρώ, μέλος της ευρωζώνης».

Δηλώσεις Βενιζέλου

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον ο υπουργός τόνισε ότι «η τρόικα επιστρέφει, η έκτη δόση εκταμιεύεται και εφαρμόζονται οι αποφάσεις του Ιουλίου»,.

Αναφερόμενος στην ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και στις σημερινές επαφές του στην Ουάσιγκτον, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «η ετήσια σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου γίνεται μέσα σε συνθήκες μεγάλης ρευστότητας στη διεθνή οικονομία και κυρίως εν μέσω αβεβαιότητας σε σχέση με την πορεία της Ευρωζώνης. Αυτή η κατάσταση είναι απολύτως αδικαιολόγητη», τόνισε χαρακτηριστικά και, όπως είπε, «δεν εναρμονίζεται με την ισχύ του ευρώ και με την οικονομική δύναμη των 17 κρατών-μελών της Ευρωζώνης».

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι «για την Ελλάδα, αυτά είναι αρνητικά συμφραζόμενα, τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να διορθωθούν. Αυτή την προσπάθεια κάνουμε εδώ, στο πλαίσιο της Συνόδου, με μια σειρά από συναντήσεις για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, να σταλούν τα μηνύματα που ανταποκρίνονται στις δυνατότητες που έχουμε και ως Ευρωζώνη και ως Ελλάδα. Και νομίζω ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα. Θέλει, όμως, υπομονή, επιμονή, σύστημα, εθνική ενότητα και κοινωνική συνοχή».

Για τις μέχρι τώρα συναντήσεις που είχε στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου του ΔΝΤ, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι προκύπτει ένα μήνυμα το οποίο είναι πολύ καθαρό: Η Ελλάδα είναι και θα είναι πάντα μέρος του ευρώ, μέλος της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, δήλωσε ότι «τώρα που η Ελλάδα παίρνει πολύ σημαντικές, σκληρές αποφάσεις, τώρα που ο ελληνικός λαός υποβάλλεται σε νέες θυσίες πολύ σημαντικές, ανακτάμε ένα μέρος της αξιοπιστίας μας, δίνουμε απάντηση στα αρνητικά στερεότυπα που κυκλοφορούν διεθνώς για την Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό».

Αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχει με την επικεφαλής του ΔΝΤ, εκτίμησε ότι θα είναι πολύ ουσιώδης.

Στην ερώτηση αν πιστεύει ότι απ' όλες αυτές τις συναντήσεις «θα μπει ένα τέλος στις Κασσάνδρες» που βλέπουν την Ελλάδα να πτωχεύει, ο κ. Βενιζέλος είπε: «Αν δείτε προσεκτικά τις δηλώσεις όλων των αρμοδίων και υπευθύνων εκπροσώπων της Ευρωζώνης και των κρατών-μελών της Ευρωζώνης θα δείτε ότι υπάρχουν δύο σταθερά μηνύματα: Η Ελλάδα είναι και θα είναι πάντα στο ευρώ και η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να πτωχεύσει, γιατί αυτό θα είναι καταστροφικό για την Ευρωζώνη, αλλά και για πολλές άλλες χώρες και πέραν της Ευρωζώνης. Αυτό το αντιλαμβάνεται πολύ καλά και η αμερικανική κυβέρνηση, με τους εκπροσώπους της οποίας πάλι συναντήθηκα εδώ -με τους υφυπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών, γιατί είχα δει πολύ πρόσφατα και την κ. Κλίντον και τον κ. Γκάιτνερ. Άρα, αυτά τα δύο μηνύματα είναι οι σιδηροτροχιές πάνω στις οποίες πρέπει να βαδίσουμε και βαδίζουμε ως χώρα, ως οικονομία, ως έθνος».

Πιθανή η «αλλαγή στρατηγικής» στην ευρωζώνη

Στο μεταξύ, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας το Σάββατο σε συνέντευξη Τύπου, δεν θέλησε να αναφερθεί στην πιθανότητα «αλλαγής στρατηγικής» στην ευρωζώνη, όσο αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν κάνει κανένα καλό η διάδοση φημών. Δεν δημιουργεί τη σταθερότητα (της διεθνούς οικονομίας), την οποία έχει ως ρόλο του το ΔΝΤ».

Οι επίσημες εργασίες της συνόδου του ΔΝΤ θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με ομιλία του πρώην προέδρου της Deutsche Bundesban, Άλεξ Γουέμπερ, και με θέμα: «Το ΔΝΤ και το διεθνές νομισματικό σύστημα: διδάγματα από την κρίση».

Τονίζεται τέλος, ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, θα συναντηθεί με την Άγκελα Μέρκελ την Τρίτη στο Βερολίνο.
Πηγή: skai.gr