Φ. Φίσλερ: Η Ελλάδα δεν μπορεί μόνη της να λύσει το πρόβλημα με το χρέος

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μόνον με τις δικές της δυνάμεις δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα χρέους, όσα μέτρα και αν πάρει, εξέφρασε ο πρώην Επίτροπος της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Φραντς Φίσλερ.

Όπως τόνισε ο κ. Φίσλερ, μόνον με τις δικές της δυνάμεις, η Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα χρέους, όσες προσπάθειες και αν καταβάλει, όσα μέτρα και αν πάρει, όσους δημόσιους υπαλλήλους και αν απολύσει, όσο και αν περικόψει μισθούς και συντάξεις ή ακόμη και να μειώσει κατά 50% το στρατό της, μέτρα δηλαδή που δεν θα αποδεχόταν κανείς άνθρωπος στον κόσμο.

Όπως σημείωσε, τα μέτρα αυτά δεν επαρκούν για να αντιμετωπιστεί το ύψος του χρέους, που, σύμφωνα με το ΔΝΤ, το επόμενο έτος θα ανέρχεται στο 170%, με επιπλέον τις επιβαρύνσεις των επιτοκίων όπου η Ελλάδα σήμερα πληρώνει στην πραγματικότητα, μαζί με τα ασφάλιστρα κινδύνου, επιτόκιο πάνω από 10ο/ο και χρειάζεται πάνω από το 20ο/ο του ΑΕΠ για πληρωμή των τόκων και αυτό αντιπροσωπεύει ένα 50% των δημόσιων πόρων.

Ως δυνατές λύσεις ο πρώην Επίτροπος της ΕΕ θεωρεί μια διαγραφή χρέους, την αφαίρεση των επιβαρύνσεων από τα ασφάλιστρα κινδύνου και την έκδοση ευρωομολόγων (υπέρ των οποίων τάσσεται ο ίδιος εάν συγχρόνως εξασφαλίζεται η πειθαρχία στη διαχείριση δημόσιων πόρων) ή ένα συνδυασμό όλων αυτών.

Ο κ. Φίσλερ πιστεύει ότι το ελληνικό πρόβλημα δεν θα επηρεάσει την επιβίωση του ευρώ, καθώς, όπως παρατηρεί, το ύψος του ελληνικού χρέους αντιπροσωπεύει μόλις ένα 4ο/ο του συνολικού χρέους των χωρών της Ευρωζώνης, και συγχρόνως ο ίδιος απορρίπτει ως «μεγάλη ανοησία» μια αποπομπή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε μια τέτοια ένταση στην ΕΕ, που θα απειλούσε την παραπέρα επιβίωσής της.

Επιπλέον ασκεί κριτική στον τρόπο αντιμετώπισης από την Ευρωζώνη του προβλήματος της Ελλάδας, καθώς αυτή παρουσίαζε μόνον «μισές λύσεις» διαπιστώνοντας λίγο αργότερα ότι δεν λειτουργούσαν ή δεν επαρκούσαν, κάτι που αν δεν αλλάξει, ο κίνδυνος θα μεγαλώνει απειλώντας την ίδια την ΕΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Φίσλερ, αυτό συνδέεται με το γεγονός ότι οι διεθνείς αγορές, δηλαδή οι τράπεζες που εργάζονται με ασφάλιστρα κινδύνου, οίκοι αξιολόγησης και μεγαλοεπενδυτές μπορούν να αποπέμπουν επί μέρους χώρες και ως εκ τούτου είναι επιτακτική ανάγκη να καταστεί η Ευρωζώνη «αδιάβροχη απέξω», διαφορετικά ο ιός θα μεταδοθεί στην πολιτική Ένωση, θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον της ίδιας της ΕΕ.

Ο πρώην Επίτροπος θα ευχόταν, όπως τονίζει χαρακτηριστικά, σε σχέση με τη διάσωση του Ευρώ, οι πρωτοβουλίες να μην προέρχονται μόνον από τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ και το Γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί και ο ίδιος θέτει ταυτόχρονα το ερώτημα «πού είναι επιτέλους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της οποίας ο ρόλος είναι να κάνει προτάσεις» που παντελώς λείπουν και η κορυφή ης ηγεσίας της παρουσιάζει τεράστιες αδυναμίες.

Εμμέσως πλην σαφώς, ο κ. Φίσλερ δεν αποκλείει μια αποπομπή του προέδρου της Επιτροπής Μπαρόζο, αναφέροντας πως, εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, αργά ή γρήγορα θα τεθεί αυτό το θέμα και υπενθυμίζει ότι στο παρελθόν υπήρξε καταψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αποπομπή ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πηγή: skai.gr