Αλμούνια: «Χαλαροί κανόνες» στον τραπεζικό κλάδο και μετά το 2011

Οι κανόνες για την κρατική ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών θα παραμείνουν χαλαροί και μετά το 2011, λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν στις χρηματοπιστωτικές αγορές, δήλωσε ο επίτροπος της ΕΕ για τον ανταγωνισμό, Χοακίν Αλμούνια.

«Ετοιμάζαμε ένα πλαίσιο για τις νέες κατευθυντήριες γραμμές, όσον αφορά στη διάσωση και αναδιάρθρωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες», δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε στο Βρότσλαβ της Πολωνίας ο κ. Αλμούνια, προσθέτοντας: «Έως το καλοκαίρι, η πρόθεσή μου ήταν να ισχύσει το νέο καθεστώς από την αρχή του επόμενου έτους, με την υπόθεση ότι αγορές θα είχαν ομαλοποιηθεί τότε. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες των αγορών, δεν θα ήταν ασφαλές να ισχύσει τόσο νωρίς το νέο καθεστώς. Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε τις τελευταίες εβδομάδες επιβάλει μία παράταση του ισχύοντος πλαισίου κρατικής βοήθειας για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πέρα από το 2011. Αυτό θα προτείνω».

Σημειώνεται ότι οι κανόνες για την κρατική ενίσχυση των τραπεζών χαλάρωσαν από την ΕΕ το 2008, για να αντιμετωπισθεί η πιστωτική κρίση και το ευνοϊκό καθεστώς προβλεπόταν να ισχύσει έως το τέλος του 2011.
Πηγή: skai.gr