Κλείσιμο

Ρεν: Δεν επεξεργαζόμαστε σενάριο ελληνικής χρεοκοπίας

Τον καταιγισμό δηλώσεων για πιθανή πτώχευση της Ελλάδας και έξοδο της από την ευρωζώνη επιχείρησε να διαψεύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Η Κομισιόν δεν επεξεργάζεται κανένα σενάριο που να περιλαμβάνει την χρεοκοπία της Ελλάδας, διαμήνυσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν Αμαντέου Αλταφάζ.

Νωρίτερα, ο Όλι Ρεν είχε υπεραμυνθεί του δεύτερου πακέτου στήριξης της χώρας, υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων προχωράει ομαλά.

Τα σχόλιά του έγιναν τη στιγμή που πληθαίνουν οι φωνές για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, ειδικά στη Γερμανία. Την Κυριακή, ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ δήλωσε ότι μια συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας δεν αποτελεί πλέον ταμπού, ενώ τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας του κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών Κρίστιαν Λίντνερ διακρίνει σε ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και στη συντεταγμένη πτώχευση τη δυνητική λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ευρώ.

Την αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν απέκλεισε όμως ούτε ο ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU) Χόρστ Ζέεχοφερ. Μιλώντας στο ZDF, ο Ζέεχοφερ επανέλαβε πως δεν μπορεί να αποκλειστεί η έξοδος της χώρας από το ευρώ. Ενόψει μάλιστα του συνεδρίου των Xριστιανοκοινωνιστών, το προεδρείο του κόμματος έχει καταθέσει πρόταση για σκληρή αντιμετώπιση της Ελλάδας, η οποία όπως αναφέρεται μπήκε στην ΟΝΕ με παραπλανητικά στοιχεία.

Η ζώνη του ευρώ κάνει τα πάντα για να αποφύγει να βρεθεί σε κατάσταση στάσης πληρωμών μια χώρα μέλος όπως η Ελλάδα, δήλωσε από την πλευρά του ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος επανέλαβε την «εμπιστοσύνη» του στη σταθερότητα των τραπεζών.

Οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την ελληνική κρίση θα απασχολήσουν τη συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα στο Βερολίνο η γερμανίδα καγκελάριος και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Την ίδια στιγμή, οι εκτιμήσεις της Κομισιόν ανεβάζουν στο 9,5% το έλλειμμα της Ελλάδας το 2011, ενώ η Επιτροπή προβλέπει ότι το 2012 θα υπάρχει μικρή υποχώρηση στο 9,3%. Το χρέος θα αυξηθεί περαιτέρω φέτος φτάνοντας στο 157% του ΑΕΠ ενώ το 2012 θα φτάσει στο 166%.

Στις προβλέψεις της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δε λαμβάνει υποψιών της τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Κυριακή από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Εξάλλου, μαύρη τρύπα ύψους 4,5 δισ. ευρώ εμφανίζει ο φετινός προϋπολογισμός σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών .

Πηγή: skai.gr