Μπαρνιέ: Η Ευρωζώνη κάνει τα πάντα για να μην υπάρξει στάση πληρωμών

Η ζώνη του ευρώ κάνει τα πάντα για να αποφύγει να βρεθεί σε κατάσταση στάσης πληρωμών μια χώρα μέλος όπως η Ελλάδα, δήλωσε σήμερα στο Παρίσι ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος επανέλαβε την «εμπιστοσύνη» του στη σταθερότητα των τραπεζών.

«Μερικοί πρέπει να διατηρούν την ηρεμία και την ψυχραιμία τους», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Γάλλος επίτροπος στο περιθώριο ενός συνεδρίου, αναφερόμενος στη νέα πτώση που καταγράφεται στις χρηματαγορές.

Ερωτηθείς για τις ανησυχίες γύρω από τις ευρωπαϊκές τράπεζες και κυρίως τις γαλλικές, ο Μπαρνιέ διαβεβαίωσε πως έχει «εμπιστοσύνη» στην «ικανότητα αντίστασης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων».

«Προχωρήσαμε με σοβαρότητα σε τεστ αντοχής (...) Ένας ορισμένος αριθμός ιδρυμάτων, που δεν είναι άλλωστε γαλλικά, έδειξαν αδυναμίες και θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν», εξήγησε ο επίτροπος.

Όταν του επισημάνθηκε πως τα τεστ αντοχής επικρίνονται επειδή δεν λαμβάνουν υπόψη την υπόθεση μιας στάσης πληρωμών από εύθραυστες χώρες όπως η Ελλάδα, ο Μπαρνιέ απάντησε: «Κάνουμε τα πάντα για να μην υπάρξει αυτή η κατάσταση».

«Πρέπει να κάνουμε αυτό που είπαμε, το συντομότερο δυνατόν, ιδιαίτερα με τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου», όταν η ευρωζώνη ανακοίνωσε ένα νέο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας και την ενίσχυση του ταμείου διάσωσης, πρόσθεσε ο Μπαρνιέ.
Πηγή: skai.gr