Βρετανικός Τύπος: Αναστροφή της Αθήνας και επιπολαιότητα της Γερμανίας

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπαθούν να καθησυχάσουν τις αγορές ότι αναλαμβάνουν αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη, σε μια ένδειξη ότι το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές της θα αρθεί μέσα στην εβδομάδα, γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς παραπέμποντας στα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τη Θεσσαλονίκη. Η βρετανική οικονομική εφημερίδα παραθέτει τις θετικές δηλώσεις του επιτρόπου Όλι Ρεν.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι η συζήτηση περί πιθανής πτώχευσης της Ελλάδας αναμένεται να συνεχιστεί, ιδίως μετά τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, τις οποίες οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς αποδίδουν σε εκλογικές σκοπιμότητες του κόμματός του. Όσο για τους Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ, η εφημερίδα αναφέρει ότι «υπάρχει μία αυξανόμενη προθυμία εξέτασης του ενδεχομένου πτώχευσης», αλλά όχι βραχυπρόθεσμα.

Σε άλλο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας η ανακοίνωση του έκτακτου φόρου για την ακίνητη περιουσία χαρακτηρίζεται ως αναστροφή της κυβέρνησης των Αθηνών, η οποία μέχρι πρότινος προσπαθούσε να επαναδιαπραγματευθεί τους δημοσιονομικούς στόχους. Η λήψη μέτρων, συνεχίζει το δημοσίευμα, αποφασίστηκε καθώς Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν κατ' ιδίαν τον κ. Βενιζέλο για κατάρρευση του δεύτερου πακέτου διάσωσης.

Ο Γιάννης Στουρνάρας του ΙΟΒΕ χαρακτηρίζει το φόρο «δίκαιο», αλλά προειδοποιεί ότι είναι σημαντικό στην εισφορά να συμπεριληφθούν και ακίνητα δηλωμένα σε υπεράκτιες εταιρείες.

Όσον αφορά τη συμβολή των εφοπλιστών, στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Βενιζέλος σε μία «ασυνήθιστη» κίνηση κατά την εφημερίδα, πηγή των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς δηλώνει ότι έχουν αρχίσει συζητήσεις με τους πλοιοκτήτες που έχουν έδρα την Αθήνα. Οι τρόποι συμμετοχής τους στην προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν επενδύσεις στον τουρισμό ή την ανακεφαλαιοποίηση αδύναμων τραπεζών, προσθέτει η ίδια πηγή.

Ο Γκάρντιαν εξάλλου αναφέρεται σε «απεγνωσμένα μέτρα»

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ στρέφεται πρωτίστως κατά της Γερμανίας και των διαρροών περί σχεδίων για χρεοκοπία της Ελλάδας. Τονίζει ότι έχει επικρατήσει ο λαϊκισμός της εφημερίδας Μπιλντ και ότι η επιπολαιότητα των Γερμανών «κόβει την ανάσα», καθώς οδηγεί σε αμοιβαία καταστροφή. Όπως επισημαίνει ο οικονομικός συντάκτης της Τέλεγκραφ, αν η Ελλάδα αφεθεί να πτωχεύσει θα υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις στην ευρωζώνη. Τονίζει ότι βασικός λόγος για την αποτυχία επίτευξης των ελληνικών δημοσιονομικών στόχων είναι ο πιο βίαιος αποπληθωρισμός που έχει επιβληθεί ποτέ σε αναπτυγμένη οικονομία. «Ακόμα και αν η κυβέρνηση Παπανδρέου πετύχαινε όλους τους στόχους δε θα συνιστούσε καμία ουσιαστική διαφορά. Οι Έλληνες πολίτες ήδη το κατανοούν και καταλαβαίνουν ότι τα δάνεια από την ΕΕ απλώς ανακυκλώνονται στις τράπεζες του βορρά», σχολιάζει ο Άμπροουζ Έβανς-Πρίτσαρντ.

Ο οικονομικός συντάκτης της Τέλεγκραφ εκτιμά επίσης ότι η διάλυση της ευρωζώνης θα ήταν καταστροφική, αλλά δε διαβλέπει στενότερη ένωση. Ως λύση προτείνει τη δημιουργία δύο μπλοκ στην ευρωζώνη, ένα με τη Γαλλία επικεφαλής του νότου και ένα με τη Γερμανία στο βορρά, με τις ανάλογες ρυθμίσεις στην αξία των δύο νομισμάτων.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο