Θετική στη στήριξη ελληνικής οικονομίας η τρόικα

Λύση στο διαφαινόμενο αδιέξοδο με την έκτη δόση της Ελλάδας φέρεται διατεθειμένη να δώσει η τρόικα.

Όπως πληροφορείται το Ρόιτερς, μια πηγή του G7 (πλουσιότερες οικονομίες του πλανήτη) δήλωσε, το Σαββατοκύριακο στη Μασσαλία ότι, η τρόικα είναι πιθανόν να διαμορφώσει έτσι την έκθεσή της για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, ώστε η Αθήνα να εισπράξει τα 8 δισ. ευρώ, οικονομική βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ, μέσα στον Οκτώβριο.

Τούτο, όπως εκτιμούν οι ίδιοι αναλυτές, θα δώσει τον αναγκαίο χρόνο, μέσα στον οποίο τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια θα μπορέσουν να εγκρίνουν τις νέες αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, βάσει αυτών ομόλογα θα μπορέσουν να αγοραστούν εκ μέρους του στη δευτερογενή αγορά τους, σημαντικές τράπεζες θα μπορέσουν να ενισχυθούν κεφαλαιακά.

Πάντως και τα 17 κράτη μέλη της ευρωζώνης πρέπει να εγκρίνουν τις αρμοδιότητες αυτές, το δε γερμανικό κοινοβούλιο, ειδικά, μετά την απόφαση του Συνταγματικού δικαστηρίου στην Καρλσρούη προικοδοτήθηκε με έναν αυξημένο ρόλο, όσον αφορά το «κεφάλαιο» αυτό.

Επομένως, τα πολιτικής φύσεως εμπόδια στην εξομάλυνση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη κάνουν αισθητή την παρουσία τους, την ώρα κατά την οποία δεν μπορεί να προβλεφθεί, με ασφάλεια, ότι οι αγορές θα επικροτήσουν.

Έως σήμερα, η ΕΚΤ αγόρασε ομόλογα της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας συνολικής αξίας 135 δισ. ευρώ.
Πηγή: skai.gr