Πιέσεις από τον επιχειρηματικό κόσμο της Γερμανίας στην κυβέρνηση της χώρας

Τις ανησυχίες τους εντείνει αυτό που χαρακτηρίζουν «την ανερμάτιστη φύση» της πολιτικής σκηνής στο Βερολίνο. Πολλοί Γερμανοί επιχειρηματίες δεν εμπιστεύονται πια την Άνγκελα Μέρκελ και την κυβέρνησή της για να βγάλει την Ευρώπη από την κρίση. Παρατηρώντας το Βερολίνο, τα αφεντικά της γερμανικής βιομηχανίας βλέπουν μόνο αναποφασιστικότητα και έλλειψη επικοινωνίας.

Πολλοί από αυτούς παραπονιούνται ότι η κυβέρνηση πλήττεται από εσωτερικές έριδες μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών του CDU και Φιλελεύθερων Δημοκρατών του FDP. Το CDU επιμένει ότι η φορολογία πρέπει να παραμείνει υψηλή με στόχο τη συρρίκνωση του ελλείμματος, ενώ το FDP επιμένει ότι η φορολογική ελάφρυνση των πολιτών υπήρξε κεντρική προεκλογική δέσμευση των Χριστιανοδημοκρατικών εταίρων τους και προϋπόθεση της συμμετοχής του FDP σε κυβέρνηση συνπασπισμού.

Σήμερα, οι διαφωνίες για το ευρώ, έρχονται να δυσχεράνουν την ενδοκυβερνητική διαμάχη. Το Σεπτέμβριο, η καγκελάριος πρέπει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική έγκριση για την ενίσχυση του ταμείου διάσωσης, ενώ η προσπάθεια αυτή απειλείται τώρα από εσωκομματικές διαφωνίες. Εκτός από το ευρώ, όμως, το μεγαλύτερο παράπονο των Γερμανών επιχειρηματιών αφορά την απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει τη λειτουργία όλων των πυρηνικών μονάδων παραγωγής ενέργειας μέχρι το 2022. «Η πρωτοβουλία αυτή ελήφθη χωρίς να έχουν μελετηθεί οι επιπτώσεις της», λέει ο Ντίτερ Ζέτσε, επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας Daimler.

Ορισμένοι αναπολούν με νοσταλγία τα χρόνια του καγκελάριου Σρέντερ, μεταξύ 1998 και 2005, εκτιμώντας ότι οι μεταρρυθμίσεις που ο συνασπισμός του Σρέντερ επέβαλε στην αγορά εργασίας και τη φορολογία θωράκισαν τη Γερμανία απέναντι στις χειρότερες επιπτώσεις της παρούσας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Πηγή: skai.gr