ΔΝΤ: Αποστάσεις από την διμερή συμφωνία Ελλάδας Φινλανδίας

Του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ από Ουάσινγκτον, Θάνου Δημάδη,

Σαφείς και προσεχτικές αποστάσεις πήρε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, κατά τη διάρκεια καθιερωμένης συνέντευξης τύπου, από τη διμερή συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με τη Φιλανδία στο θέμα των εγγυήσεων. Ο κ. David Hawley απέφυγε να απαντήσει στο σχετικό ερώτημα που του έθεσε ηλεκτρονικά ο ΣΚΑΪ για το αν το ΔΝΤ εγκρίνει τη σχετική συμφωνία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ταμείο φέρεται να έχει εκφράσει παρασκηνιακά τον εκνευρισμό του για τον όρο που περιέχει αυτή η συμφωνία.

Η συμφωνία, όπως έχει ήδη κυκλοφορήσει στον Τύπο, διασφαλίζει ότι η Φιλανδία θα λάβει πρώτη πίσω τα χρήματα που δάνεισε στην Ελλάδα όταν έρθει η ώρα αποπληρωμής του δανείου. Αυτή η παράμετρος καταρρίπτει τον ήδη προϋπάρχοντα βασικό όρο της σύμβασης δανεισμού που έχει η υπογράψει η χώρα μας και σύμφωνα με τον οποίον το ΔΝΤ είναι θεωρητικά αυτό που αποπληρώνεται πρώτο είτε όταν έρθει η ώρα να πληρώσει η Ελλάδα τα χρήματα του δανείου που έλαβε είτε ακόμα και σε περίπτωση εκκαθάρισης, δηλαδή πτώχευσης. Αυτή η παράκαμψη του ΔΝΤ που συνεπάγεται η διμερής συμφωνία παροχής εγγυήσεων μεταξύ Ελλάδας και Φιλανδίας, φέρεται να έχει προκαλέσει τον εκνευρισμό του Οργανισμού. Μέχρι στιγμής μπορεί να αποφεύγει να τοποθετηθεί δημόσια, πληροφορίες όμως λένε ότι στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις φέρεται να έχει ταχθεί εξ αρχής υπέρ της στάσης που εκφράστηκε από τη Γερμανίδα καγκελάριο, ότι δηλαδή αυτή η συμφωνία δε μπορεί να γίνει δεκτή ως έχει.

Σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση που ήδη "τρέχει" από την Τρόϊκα και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου, ο κ. Hawley διευκρίνισε σήμερα ότι η εκταμίευση της έκτης δόσης θα γίνει όχι νωρίτερα από τα τέλη Σεπτεμβρίου, πάντα με την προϋπόθεση ότι τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της πορείας της οικονομίας θα κριθουν ικανοποιητικά. Διευκρίνισε παράλληλα ότι "μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει αίτημα για νέα βοήθεια του Ταμείου προς την Ελλάδα".

Τέλος, σύμφωνα με την ενημέρωση, ο κ. Hawley γνωστοποίησε ότι έχει εκδηλωθεί η πρόθεση του Ντομινίκ Στρος Καν να πραγματοποιήσει μία προσωπική επίσκεψη κατά τις αρχές της επόμενης βδομάδας τα γραφεία του ΔΝΤ. "Ο κ. Στρος Καν είναι ευπρόσδεκτος να επισκεφθεί το Ταμείο" είπε ο κ. Hawley.
Πηγή: skai.gr