«Aπότομο φρένο» στη γερμανική ανάπτυξη στο β’ τρίμηνο

Αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης κατέγραψε η γερμανική οικονομία κατά το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η γερμανική στατιστική υπηρεσία Destatis.

Σημειώνεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν χαμηλότερος των αρχικών εκτιμήσεων και κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, κάτι που καταδεικνύει ότι ούτε η γερμανική οικονομία -η αποκαλούμενη και ως "λοκομοτίβα" της Ευρώπης- είναι απρόσβλητη στην οικονομική κρίση που πλήττει την Ευρώπη... 

Ειδικότερα, ο ρυθμός ανάπτυξης στο β' τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,1%, από 1,3% στο α' τρίμηνο. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα προηγούμενα στοιχεία, ο ρυθμός ανάπτυξης στο α' τρίμηνο ήταν στο 1,5%.

Εξάλλου η υπηρεσία στατιστικής της Γερμανίας αναθεώρησε προς τα κάτω το νούμερο της ανάπτυξης κατά το πρώτο τρίμηνο, από 1,5% σε 1,3% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Destatis, στη χώρα αυτή, πρωταθλητή των εξαγωγών, το εξωτερικό εμπόριο είχε αρνητική συμβολή στο γερμανικό ΑΕΠ την άνοιξη, δηλαδή οι εισαγωγές υπερέβησαν τις εξαγωγές.

«Η ιδιωτική κατανάλωση, καθώς και οι επενδύσεις στον κατασκευαστικό τομέα προκάλεσαν επίσης ανάσχεση της γερμανικής οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Destatis.

Παρά την απότομη αυτή οικονομική ανάσχεση, η κατάσταση της πρώτης οικονομίας της Ευρώπης είναι βελτιωμένη σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2010, το γερμανικό ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2011 καταγράφει αύξηση κατά 2,8%.

Η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ ελπίζει για το σύνολο του 2011 ανάπτυξη «συγκρίσιμη» με του 2010, που έφθασε το 3,6%.

Πηγή: skai.gr