Κλείσιμο

Ιβ Μερς: Η ΕΚΤ δεν θα αφήσει κανένα μέλος της ευρωζώνης να πτωχεύσει

Τη διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν προτίθεται να αφήσει κανένα μέλος της ευρωζώνης να πτωχεύσει έδωσε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Ιβ Μερς, εξηγώντας ότι σε αυτό το ενδεχόμενο θα ακολουθούσαν και άλλες χώρες και αυτό θα κατέστρεφε την αξιοπιστία της ευρωζώνης ως συνόλου.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται τη Δευτέρα στην εφημερίδα China Business News, ο Μερς επισήμανε παράλληλα ότι η ευρωζώνη δε θα επιτρέψει σε καμία από τις χώρες-μέλη της να την εγκαταλείψει.

Τόνισε ακόμη ότι θα ήταν μη ρεαλιστικό και «οικονομική αυτοκτονία» για τα μέλη της ευρωζώνης να την εγκαταλείψουν, από τη στιγμή που, όπως είπε δεν έχουν δικά τους νομίσματα για να στηριχτούν.
Το μέλος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια τον Απρίλιο και τον Ιούλιο για να ελέγξει τις πληθωριστικές προσδοκίες και τόνισε ότι οι παρατήρησε του ευρώ δεν είναι καθοριστικός παράγοντας για τη διαμόρφωση πολιτικής.

Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανός πολυεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Spiegel τάχθηκε υπέρ της εξόδου της Ελλάδας και της Πορτογαλίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την ευρωζώνη εξαιτίας του μεγάλου χρέους τους.

Πηγή: skai.gr