Κλείσιμο

Ρόιτερς: Ριζοσπαστικές λύσεις για την Ελλάδα εξετάζουν οι Ευρωπαίοι

Ριζοσπαστικές λύσεις για τη διάσωση της Ελλάδας εξετάζουν Ευρωπαίοι πολιτικοί και τραπεζίτες, μεταξύ των οποίων δραστική μείωση του χρέους, στήριξη των τραπεζών και έμφαση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Ρόιτερς.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η Ευρώπη αλλάζει στάση όσον αφορά το ελληνικό ζήτημα, καθώς η αύξηση στις αποδόσεις των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων και οι περαιτέρω υποβαθμίσεις Πορτογαλίας και Ιρλανδίας από τους οίκους αξιολόγησης έκαναν σαφές ότι η έλλειψη λύσης απειλεί και τις μεγαλύτερες χώρες.

Η ευρωζώνη είναι ακόμη μακριά από τη συναίνεση, σημειώνει το Ρόιτερς, καθώς δεν έχει καταλήξει σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα συμμετέχουν οι ιδιώτες πιστωτές στη διάσωση της Ελλάδας, αλλά και ούτε έχει οριστεί μια ημερομηνία για την επόμενη σύνοδος κορυφής ώστε να συζητηθεί το ζήτημα. Ωστόσο, έχει γίνει ένα μικρό βήμα, αφού οι προτάσεις δείχνουν ότι οι συζητήσεις επικεντρώνονται τώρα σε μία συνολική διευθέτηση για να τερματιστεί άμεσα η αβεβαιότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές σχετικά με την Ελλάδα.

Οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί από διάφορες χώρες και τράπεζες είναι πολλές, αλλά βασικά προβλέπουν τα εξής:

Πρώτον, να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας, αντί να δίνονται δάνεια ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί το χρέος της με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μέσω της ανάπτυξης. Η μείωση του χρέους μπορεί να γίνει μέσω της ανταλλαγής των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου με νέα, ή με τη μορφή της επαναγοράς ομολόγων. Σε κάθε περίπτωση, οι ιδιώτες πιστωτές πιθανόν θα δεχθούν μείωση στην ονομαστική αξία των τίτλων τους.

Δεύτερον, να υπάρξουν μέτρα για ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, και ιδιαίτερα των ελληνικών, οι οποίες δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις ζημιές από τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους. Να υπάρξουν, επίσης, μέτρα για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης των τραπεζών που δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές.

Τρίτον, να συνταχθεί μακροπρόθεσμο σχέδιο αναζωογόνησης της ελληνικής οικονομίας, το οποίο θα επικεντρώνεται στη μείωση του ελλείμματός της.

Τέταρτον, να δοθούν περισσότερα δάνεια από δημόσιους φορείς με χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.

Το Ρόιτερς σημειώνει στη συνέχεια ότι πρέπει να ξεπερασθούν μεγάλα τεχνικά και νομικά προβλήματα για να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας μέσω της επαναγοράς των ομολόγων ή της ανταλλαγής τους με νέα. Για παράδειγμα, αναφέρει ότι για την επαναγορά των ομολόγων μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να υπάρξει διαβούλευση με τα κοινοβούλια των χωρών που χρηματοδοτούν το Ταμείο, ενώ πρέπει να αλλάξει και η ελληνική νομοθεσία, για να δοθεί η δυνατότητα στους επενδυτές να αποδεχθούν την προσφορά.

Αν υπάρξει μια συμφωνία για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας, τα άλλα σημεία μίας συνολικής λύσης μπορούν να συμφωνηθούν σχετικά εύκολα, συνεχίζει το δημοσίευμα, ενώ σημειώνει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα μπορεί να είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία επέμεινε ότι δεν θα δεχθεί την επιλεκτική χρεοκοπία και ότι μπορεί να σταματήσει την αναχρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Ωστόσο, αναφέρει, ούτε αυτό θα είναι σημαντικό εμπόδιο, καθώς αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν υπονοήσει ότι θα παρακάμψουν την ΕΚΤ, αν επιμείνει στη θέση της, και θα βρει άλλους τρόπους για να χρηματοδοτηθούν οι ελληνικές τράπεζες –όπως, για παράδειγμα ένα πρόγραμμα έκτακτης ρευστότητας που θα διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.
Πηγή: skai.gr