Προσπάθεια της Ρώμης να αντιμετωπίσει τις κερδοσκοπικές πιέσεις

Νέα πτώση, της τάξης του 0,72%, παρουσίασε το χρηματιστήριο του Μιλάνου, με παράλληλη αύξηση της διαφοράς απόδοσης των γερμανικών και ιταλικών ομολόγων, που διαμορφώνεται την Δευτέρα στις 266 μονάδες βάσης.

Η απόδοση των δεκαετών ομολόγων του ιταλικού δημοσίου είναι της τάξης του 5,40%.

Ο πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δεν έχει προβεί ακόμη σε δηλώσεις, σχετικά με αυτό που το σύνολο του Τύπου της Ρώμης χαρακτηρίζει πλέον «κερδοσκοπική επίθεση κατά της ιταλικής οικονομίας».

Σύμφωνα με τους παρατηρητές «μέχρι την Τρίτη, ο μεγιστάνας-πρωθυπουργός, πρόκειται να απευθυνθεί στις αγορές, με συγκεκριμένες δηλώσεις, ενώ παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και την κατάσταση των επιχειρήσεών του, κατά την κρίσιμη αυτή φάση».

Η στρατηγική που φαίνεται να έχει υιοθετήσει ο Ιταλός πρωθυπουργός, απαρτίζεται από δυο κύρια σκέλη: από την μία, θα προσπαθήσει να περιορίσει στο ελάχιστο τις «πολεμικές» με τον υπουργό οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, υποστηρικτή της «αυστηρής γραμμής» και των ουσιαστικών περικοπών.

Από την άλλη, πρόκειται να πιέσει τους βουλευτές και γερουσιαστές του, ώστε να εγκρίνουν άμεσα τα φορολογικά μέτρα ύψους 47 δισεκατομμυρίων ευρώ, πριν τις θερινές διακοπές, με ελάχιστες παρεμβάσεις ουσίας και τροπολογίες.

Παράλληλα, η «Εθνική Επιτροπή για τις Επιχειρήσεις και το Χρηματιστήριο», Consob, αποφάσισε να προβεί σε συγκεκριμένη κίνηση που θα μπορούσε να περιορίσει τις κερδοσκοπικές τάσεις σε βάρος της χώρας. Με απόφασή της, μειώνεται δραστικά η δυνατότητα πώλησης μετοχών, για όσους δεν τις κατέχουν άμεσα, αλλά τις δανείζονται. Είναι η περίπτωση των «hedge fund». Πρόκειται, τονίζουν οι αναλυτές, για ένα «νέο κανονισμό διαφάνειας που αφορά τις ακάλυπτες πωλήσεις». «Αν φερθούμε σοβαρά δεν θα πρέπει να φοβηθούμε τίποτα», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, καλώντας έμμεσα τα κόμματα, να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης.

Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση, με κύριο εκφραστή το «Δημοκρατικό Κόμμα», δήλωσαν πρόθυμα να συνεργασθούν, για το καλό της χώρας, ζητώντας, όμως, παράλληλα, να μην προσφύγει η κυβέρνηση σε ψήφο εμπιστοσύνης, για την έγκριση των μέτρων και να παραιτηθεί το γρηγορότερο από την πρωθυπουργία, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Έκκληση που δεν φαίνεται, όμως, να βρίσκει σύμφωνο τον απευθείας ενδιαφερόμενο, τον «Καβαλιέρε».

Γνωστοί οικονομολόγοι, τέλος, όπως ο καθηγητής Λουίτζι Τζιγκάλες, υπογραμμίζουν ότι «η Ιταλία, για να σωθεί πρέπει να εγκρίνει άμεσα μια ευρύτατη δέσμη μέτρων. Να μηδενιστεί η σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ μέσα σε ένα χρόνο, να σταματήσει κάθε αύξηση των δημοσίων δαπανών και να ενισχυθούν παράλληλα όλες οι πηγές εσόδων».

Πηγή: skai.gr