Ευρωπαϊκό οίκο αξιολόγησης θέλουν Μπαρόζο και Τουσκ

Η τριάδα των σημαντικότερων οίκων αξιολόγησης στις ΗΠΑ είναι ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν σύντομα ανταγωνισμό από την Ευρώπη, δήλωσαν σήμερα ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μερικές ημέρες μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεου της Πορτογαλίας η οποία εξόργισε τους ευρωπαίους ηγέτες.

«Δεν εναπόκειται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το να δημιουργηθούν οίκοι αξιολόγησης», σημείωσε ο Μπαρόζο μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Πορτογαλία μετά την συνάντησή του με τον Τουσκ. «Αλλά. . . υπάρχουν πολλές αρμοδιότητες στην Ευρώπη, έτσι δεν θα με εξέπληττε εάν έβλεπα περισσότερο ανταγωνισμό».

Ο κ. Μπαρόζο σημείωσε ακόμα ότι υπάρχει σήμερα μια «ευρύτερη συμφωνία» στην Ευρώπη όσον αφορά το ότι απαιτείται μια ‘ρύθμιση’ του τομέα των οίκων αξιολόγησης. «Σε περίπτωση που υπάρχει ολιγοπώλιο, σημειώνεται μερικές φορές η τάση κατάχρησης της κυρίαρχης θέσης ή χειραγώγησης της αγοράς», είπε.

«Δεν θα εκπληττόμουν εάν στο ορατό μέλλον. . . γίνονταν κάποιες απόπειρες να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης», είπε από την πλευρά του ο κ. Τουσκ, η χώρα του οποίου ασκεί την κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ.

«Ουδείς αναζητεί νέους αγγελιοφόρους η δουλειά των οποίων θα είναι να μας φέρνουν μόνο καλά νέα», συνέχισε. «Το κλειδί είναι οι ειδήσεις που αφορούν την χρηματοοικονομική και την οικονομική κατάσταση στις επιχειρήσεις και στις χώρες να είναι όσο πιο αντικειμενικές είναι δυνατόν», πρόσθεσε ο Τουσκ.

Κορυφαία στελέχη της ΕΕ και κυβερνήσεων κρατών-μελών της έχουν καταφερθεί πολλές φορές εναντίον των οίκων αξιολόγησης διότι εκδίδουν αρνητικές εκτιμήσεις για τις ασθενέστερες οικονομίες της ευρωζώνης.

Ο Moody's υποβάθμισε την κατηγοριοποίηση των πορτογαλικών ομολόγων σε ‘σκουπίδια’ την Τρίτη, με το επιχείρημα ότι η χώρα θα χρειαστεί να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να θέσει το χρέος της υπό έλεγχο παρά τη συμφωνία δανεισμού ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που συνήψε με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και ότι μπορεί να χρειαστεί και δεύτερο πακέτο στήριξης.

Ο Μπαρόζο ήταν ανάμεσα στα στελέχη της ΕΕ που επέκριναν πιο έντονα την απόφαση αυτή την επόμενη ημέρα, τονίζοντας το γεγονός ότι η Λισαβόνα βρίσκεται ακόμα στο πρώιμο στάδιο της εφαρμογής μέτρων λιτότητας που αποτέλεσαν όρο για τον δανεισμό της.

Αν και δεν βρίσκονται επίσημα στην ατζέντα των συνομιλιών οι οίκοι αξιολόγησης αναμένεται να αποτελέσουν θέμα συζήτησης μεταξύ των υπουργών Οικονομιών της ΕΕ στην τακτική σύνοδό τους στις Βρυξέλλες την Δευτέρα και την Τρίτη.

Η Επιτροπή σχεδιάζει να παρουσιάσει το φθινόπωρο προτάσεις για την επιβολή αυστηρότερων κανονισμών και για την προώθηση μεγαλύτερου ανταγωνισμού στο πεδίο των οίκων αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, η αξιοπιστία των οποίων είχε τρωθεί την περίοδο 2008-2009, όταν απέτυχαν να εντοπίσουν την παγκόσμια οικονομική κρίση. Παρ’ όλ’ αυτά όμως, ένας διπλωμάτης ο οποίος μίλησε ανώνυμα από τις Βρυξέλλες διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι οι αγορές εξακολουθούν να επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις αξιολογήσεις τους.

«Είναι μόνο μια απλή γνώμη, τίποτε περισσότερο», είπε ο διπλωμάτης. «Καλώ τις αγορές να πάψουν να ακολουθούν όσα λένε».
Πηγή: skai.gr