Διαπραγματεύσεις Χρυσοχοΐδη για το ΕΣΠΑ

Προοπτικές περαιτέρω διαπραγμάτευσης για την επιτάχυνση και την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ δημιουργούνται με βάση τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως σημειώνει ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης σε δήλωσή του.

Ο υπουργός τις επόμενες ημέρες θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και θα θέσει υπόψη των αρμοδίων οργάνων της Κοινότητας «μια συμπληρωματική δέσμη προτάσεων για τη διασφάλιση και αξιοποίηση πρόσθετων κοινοτικών πόρων και τεχνογνωσίας, στο πλαίσιο της πολιτικής μας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης υπενθυμίζει στη δήλωσή του ότι «στις 18 Νοεμβρίου 2010, το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε για το στόχο της επιτάχυνσης της απορρόφησης του ΕΣΠΑ με μείωση της εθνικής συμμετοχή και παράλληλης διασφάλισης της χρήσης των εξοικονομούμενων πόρων για την ανάπτυξη, ανασχεδιασμό προγραμμάτων και ριζική αναδιάρθρωση των αναποτελεσματικών διοικητικών δομών που κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Αυτή η δέσμη προτάσεων παρουσιάστηκε στα αρμόδια όργανα της Επιτροπής με συστηματικό και συντεταγμένο τρόπο. Στις 16 Φεβρουαρίου 2011, σε συνάντηση με τον αρμόδιο Επίτροπο Hahn θέσαμε το αίτημα της μείωσης της εθνικής συμμετοχής στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ. Το Μάιο του 2011 διαπραγματευτήκαμε με την τρόικα τον επαναπροσδιορισμό των προγραμματικών στόχων του ΕΣΠΑ, ώστε να μετατραπεί σε ένα ευέλικτο και γρήγορο μηχανισμό αντιμετώπισης της οικονομικής ύφεσης.

Η υιοθέτηση αυτών των προτάσεων από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Barroso, με τις διαπραγματεύσεις που έκανε ο πρωθυπουργός της χώρας, δημιουργούν καλύτερες προϋποθέσεις και ανοίγουν προοπτικές περαιτέρω διαπραγμάτευσης για την επιτάχυνση και την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ».
Πηγή: skai.gr