Κλείσιμο

Μόσιαλος: Ξεκινάει ο νέος δανεισμός της χώρας, με κάλυψη αναγκών έως 2014

Σημαντική πρόοδο χαρακτήρισε τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

Όπως εξήγησε «στα συμπεράσματα του Συμβουλίου αναφέρεται ότι ξεκινά η διαδικασία για το νέο δανεισμό της χώρας, πράγμα που σημαίνει ότι οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας θα καλυφθούν για τα επόμενα τρία χρόνια, μετά το τέλος του 2011. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θωρακίζεται, οι δανειακές μας υποχρεώσεις θα είναι καλυμμένες ανεξάρτητα του τι θα κάνουν οι αγορές μέχρι και το 2014. Το ποσό δεν έχει αποφασιστεί τώρα, γιατί θα αποφασιστεί στο Εurogroup που θα γίνει στις αρχές Ιουλίου. Στις αρχές Ιουλίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία. Ενεργοποιείται ο μηχανισμός της ανταλλαγής ομολόγων, παλαιών με νέα ομόλογα, ο μηχανισμός, η συμφωνία της Βιέννης που αν εξελιχθεί με επιτυχή τρόπο θα έχει ως αποτέλεσμα σημαντικό όφελος σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ για τη χώρα μας».

«Το Συμβούλιο», συνέχισε ο υπουργός Επικρατείας, «θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρχει επιτάχυνση της χρήσης των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και των διαρθρωτικών ταμείων που έχει η χώρα μας. Μας επιτρέπουν την επαναστόχευση αυτών των πόρων, μπορούμε να μεταθέσουμε πόρους από κάποια υπουργεία σε άλλα υπουργεία με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση των θέσεων της εργασίας. Επιμένει το κείμενο σε τεχνική βοήθεια από την μεριά της ΕΕ προς την Ελλάδα, έτσι ώστε αυτή η απορρόφηση να εξασφαλιστεί».

Αναφερόμενος στα μέτρα που ανακοινώθηκαν, ο κ. Μόσιαλος υπογράμμισε: «Πρέπει να μειωθούν δραστικά τα ελλείμματα. Για να μειώσεις τα ελλείμματα πρέπει να αυξήσεις τα έσοδα και να μειώσεις τις δαπάνες και τα δυο πρέπει να γίνουν. Αν δεν μπορείς να φτάσεις τα 6,4 δισ., τότε τι κάνεις; Δεν υπογράφεις τη συμφωνία για τις δανειακές ανάγκες της χώρας μέχρι το 2014, τη συμφωνία της Βιέννης και την επαναστόχευση των ΕΣΠΑ; Αν δεν το κάναμε αυτό, θα υπήρχε μια τεράστια κατακραυγή ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θωρακίζει τη χώρα και δεν διασφαλίζει το μέλλον της».
Πηγή: skai.gr