FT: Οι τρεις επιλογές για τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στη νέα βοήθεια

Τρεις είναι οι επιλογές που εξετάζουν οι Ευρωπαίοι ως προς το βαθμό συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, αναφέρουν οι Financial Times, επικαλούμενοι ενημερωτικό έγγραφο που διένειμε στους υπουργούς Οικονομικών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η επιλογή που υποστηρίζει η Γερμανία περί επιμήκυνσης του χρόνου ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων σημειώνεται ότι θα οδηγούσε σχεδόν σίγουρα την Ελλάδα στην κατηγορία της επιλεκτικής πτώχευσης, συνιστώντας σοβαρό πιστωτικό επεισόδιο. Σε μια τέτοια περίπτωση, προειδοποιεί η Κομισιόν σύμφωνα με τους Financial Times, πέρα από όποια νέα βοήθεια προς την Ελλάδα θα χρειαζόταν και ένα κονδύλι 15-20 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Το ποσό αυτό θα ήταν πολύ μεγαλύτερο, περίπου 70 δισεκατομμύρια ευρώ, εφόσον η ΕΚΤ πραγματοποιούσε την απειλή της περί άρνησης αποδοχής ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο.

Η δεύτερη επιλογή είναι μία επίσημη και κεντρική ανανέωση των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν πιστωτές όταν ωριμάσουν τα υπάρχοντα, η λεγόμενη λύση της μετακύλισης (rollover). Σύμφωνα με τους Financial Times κάτι τέτοιο θα γινόταν με υψηλόβαθμες συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων αξιωματούχων και των μεγάλων ομολογιούχων και με την υπογραφή δεσμευτικών συμφωνιών. Ο μηχανισμός επιτήρησης της συμφωνίας θα ήταν ευθύνη της Αθήνας με τη συνδρομή της τρόικα. Αυτή η λύση θεωρείται ως η καλύτερη αναφορικά με την αποφυγή ενός πιστωτικού επεισοδίου και με το βαθμό συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών, ωστόσο χαρακτηρίζεται περίπλοκη και ριψοκίνδυνη.

Η τρίτη επιλογή θα ήταν εθελοντικές μεν, αλλά ανεπίσημες και αποκεντρωμένες συμφωνίες μετακύλισης ομολόγων με κάθε πιστωτή ξεχωριστά. Σε αυτή την περίπτωση εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος περαιτέρω υποβάθμισης σε επίπεδο πτώχευσης, ενώ δε θα ήταν δυνατό να γνωρίζει κανείς εκ των προτέρων το βαθμό συμμετοχής των πιστωτών.

Όπως σημειώνουν οι Financial Times, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης καλούνται να βρουν μια λύση διάσωσης για την Ελλάδα που δε θα καταστρέφει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Το έγγραφο της Κομισιόν που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «οι θεμελιακές αρχές της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο ελληνικό πρόγραμμα – όπως η μέγιστη εθελοντική ιδιωτική συμμετοχή, η βιωσιμότητα του χρέους και η αποφυγή του κινδύνου ενός πιστωτικού επεισοδίου ή επιλεκτικής πτώχευσης – είναι αμοιβαία ασύμβατες».
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο