Μεσοπρόθεσμο: Φοροεπίθεση στα μεσαία εισοδήματα

Φορολογική επιθεση στα μεσαία εισοδήματα προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που παρουσίαζεται την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο.

Επαναφέρει τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης σε ελευθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, επιβάλλει εισφορά σε εισοδήματα άνω των 12 χιλιάδων ευρώ κλιμακούμενη απο 2 έως 4%, καθώς επίσης και μια σειρά απο έκτακτες εισφορές.

Μεταξυ άλλων, εξετάζεται η έκτακτη εισφορά στους κατόχους αυτοκινήτων -από ένα όριο κυβικών εκατοστών και άνω-, υπάρχει προταση για επιβολή τέλους στις πιστωτικές κάρτες και στα μπλοκ επιταγών, ενώ μειώνεται το αφορολόγητο για τον υπολογισμό του φόρου ακίνητης περιουσιας στις 200 χιλιάδες ευρώ απο 400 που είναι σήμερα, φορτώνοντας με επιπλέον επιβαρύνσεις χιλιάδες κατόχους ακινήτων.

Από τις ανακοινώσεις των μέτρων φάινεται τελικά ότι θα μείνει εκτός Μεσοπρόθεσμου, η εξίσωση του Ειδικου Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, η μείωση του αφορολογήτου και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα αναψυκτικά.

Στον δημόσιο τομέα θα προβλέπεται ότι με το νέο μισθολόγιο το καθεστώς εργασιας θα εναρμονιζεται με τα δεδομένα του ιδιωτικου τομέα, ενώ προβέπεται η κατάργηση ή η συγχώνευση δεκάδων δημόσιων φορέων αλλά και δραστική περικοπή κάθε είδους επιχορήγησης προς εποπτευόμενους φορείς.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών δέχθηκε τις σφοδρές επικρίσεις των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου για το Μεσοπρόθεσμο, ωστόσο στο κάδρο των επικρίσεων τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά και άλλα πρωτοκλασάτα μέλη της κυβέρνησης.
Πηγή: skai.gr