Υποστήριξη Μέρκελ στο νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα

Υπέρ νέου πακέτου βοήθειας της Ελλάδας τάχθηκε στη σύσκεψη των κοινοβουλευτικών ομάδων της Γερμανίας η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

O γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα αγγίζει τα 90 δισ. ως το 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη υπήρξαν εντάσεις ενώ θα γίνει άλλη μία κλειστή συνεδρίαση των κοινοβουλίων πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της νέας βοήθειας.

Γκίκας Χαρδούβελης: Θα συνεχίσουμε να είμαστε στην ευρωζώνη

Μιλώντας στην έκτακτη εκπομπή της τηλεόραση του ΣΚΑΪ για την οικονομία την Τετάρτη το βράδυ ο καθηγητής στο οικονομικό πανεπιστήμιο Πειραιά Γκίκας Χαρδούβελης, χαρακτήρισε ανόητο το σενάριο της επιστροφής στη δραχμή και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να φοβούνται οι Έλληνες, θα συνεχίσουμε να είμαστε μέλη της ευρωζώνης απλά πρέπει να δείξουμε ότι έχουμε την βούληση να κάνουμε αλλαγές και να πάρουμε τα μέτρα που χρειάζονται.

Αναφερόμενος στις δημόσιες δαπάνες είπε ότι εάν βάζεις στο δημόσιο πάρα πολύ κόσμο όπως έγινε στην Ελλάδα τότε είναι δύσκολο να μειώσεις τις δαπάνες. Σημείωσε ότι η Ελλάδα πάσχει από ένα δημόσιο τομέα που είναι αυθαίρετος. Μέχρι πριν από λίγο καιρό δεν ξέραμε πόσους δημόσιους υπαλλήλους έχουμε, πρόσθεσε.

Ο κ. Χαρδούβελης είπε επίσης ότι από τότε που μπήκαμε στην ΟΝΕ, η αγορά μας δάνειζε γιατί θεωρούσε ότι είμαστε όπως και η Γερμανία αλλά δεν είχε καταλάβει το εύρος του προβλήματος. Ακόμη και οι αξιολογικοί οίκοι από το 1996 έως το 2004 μας έβλεπαν διαφορετικά, αλλά από το 2004 και μετά άρχισαν να μας υποβαθμίζουν.

Επισήμανε ακόμη ότι το ΔΝΤ δεν ήθελε να πιέσει τόσο πολύ την Ελλάδα λόγω της εμπειρίας του από άλλες περιπτώσεις, αντίθετα οι Ευρωπαίοι πίεζαν πιο πολύ για να κάνει τις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα.

Ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι αρκετοί πανεπιστημιακοί τα λέγαμε αυτά για την κατάσταση της οικονομίας αλλά ακόμα και σήμερα, αν και η Ελλάδα είναι με την πλάτη στον τοίχο δεν κάνει αυτά που πρέπει.

Τόνισε επίσης ότι πρέπει να μειωθεί η αβεβαιότητα για να κινηθεί η οικονομία. Αναφερόμενος στις τράπεζες είπε ότι είναι θύματα του ελληνικού δημοσίου. Όπως είπε οι καταθέτες τραβάνε χρήματα γιατί δεν ξέρουν τι θα τους κάνει αύριο το δημόσιο. Το ίδιο συμβαίνει και με τα Ελληνικά ομόλογα που έδιναν οι τράπεζες ως εγγύηση.
Πηγή: skai.gr