Κλείσιμο

Δεν έχει συμφωνηθεί το ύψος του νέου δανείου στην Ελλάδα δήλωσε η Λαγκάρντ

Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε από την Ινδία, την οποία επισκέπτεται για να προωθήσει την υποψηφιότητά της για την διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ότι δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη το μέγεθος της επιπρόσθετης οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα και ότι το πακέτο που θα συμφωνηθεί δε θα συμπεριλαμβάνει αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ ετοιμάζουν ένα νέο πακέτο δανεισμού για την Ελλάδα το οποίο θα αντικαταστήσει το πακέτο 110 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε συμφωνηθεί πριν από ένα χρόνο και θα απαιτεί από την Αθήνα να επιβάλει πρόσθετα μέτρα λιτότητας.

«Είναι σε διαδικασία (συζήτησης), δεν υπάρχει οριστικό ποσό σε αυτό το χρονικό σημείο», είπε η Λαγκάρντ ερωτηθείσα σχετικά με το μέγεθος του υπό εξέταση δανείου στην Ελλάδα. «Όχι», απάντησε η Γαλλίδα υπουργός ερωτηθείσα εάν αναμένει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Η τρέχουσα συμφωνία δανεισμού προβλέπει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επανέλθει στις αγορές στις αρχές του επόμενου έτους, κάτι που δεν φαίνεται εφαρμόσιμο. Πάντως, παραμένει ασαφές το εάν και κατά πόσον οι ιδιωτικές τράπεζες θα συμμετέχουν στη χρηματοδότηση του δανείου στην Ελλάδα. Αν και η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θέλει οι πιστωτές να μοιραστούν το βάρος της χρηματοδότησης, ο εκτελών χρέη γενικού διευθυντή του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι έχει δηλώσει πως το νέο σχέδιο δανεισμού της Ελλάδας «δεν προβλέπει αναδιάρθρωση χρέους» .

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του επιτρόπου Ρεν οι αποφάσεις για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας θα αργήσουν να ληφθούν.

Μάλιστα η Χάντελσμπαλτ τοποθετεί τις αποφάσεις για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.



Πηγή: skai.gr