FΤ: «Η εθελοντική επιμήκυνση του ελληνικού χρέους ίσως θεωρηθεί χρεοκοπία»

Η πρόταση που συζητείται στην ΕΕ για εθελοντική διακράτηση ελληνικών ομολόγων από ιδιώτες επενδυτές, κατά τα πρότυπα της λεγόμενης «συμφωνίας της Βιέννης», ενέχει τον κίνδυνο ότι μπορεί να θεωρηθεί χρεοκοπία και να προκαλέσει την πληρωμή ασφαλίστρων πολλών δισ. ευρώ από μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται απόψεις αναλυτών, αναφέρει ότι κατ’ αρχήν οι μεγάλοι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης θα θεωρήσουν ως χρεοκοπία μία εθελοντική επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους. Ο οίκος Standard & Poor’s έχει προειδοποιήσει ότι θα υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Ελλάδας στο επίπεδο της χρεοκοπίας, που συνιστά ένα «γεγονός αξιολόγησης» (rating event). Το γεγονός αυτό, συνεχίζει το δημοσίευμα, μπορεί να προκαλέσει ακινησία στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν προειδοποιήσει ότι σε μία τέτοια περίπτωση οι ελληνικές τράπεζες δεν θα ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσουν τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ως ενέχυρο για το δανεισμό τους, με αποτέλεσμα να κοπεί μία ζωτικής σημασίας πηγή χρηματοδότησης. Επίσης, το γεγονός αυτό θα προκαλέσει πιθανόν ακόμη μεγαλύτερο κλυδωνισμό στα ελληνικά ομόλογα, καθώς οι επενδυτές θα αναγκάζονταν να τα πουλήσουν.

Οι πολιτικοί της ΕΕ, επισημαίνει το δημοσίευμα, έχουν δημοσιοποιήσει ότι υπάρχει δυνατότητα να πεισθούν οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες να διατηρήσουν τα δάνειά τους στην Ελλάδα, δηλαδή ότι θα την δανείσουν ξανά, όταν λήξουν τα ομόλογά τους. Ωστόσο, προσθέτουν οι Financial Times, ακόμη και αυτό μπορεί να θεωρηθεί «πιστωτικός γεγονός» (credit event) στην αγορά των ασφαλίστρων έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας (credit default swaps, CDS). Στην περίπτωση, που πράγματι θεωρηθεί ως πιστωτικό γεγονός - τη σχετική απόφαση θα τη λάβει μία ομάδα τραπεζών και επενδυτικών ταμείων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) - οι ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες έχουν πουλήσει CDS σε άλλες τράπεζες και επενδυτές, θα αναγκασθούν να πληρώσουν πολλά δισ. ευρώ στους αγοραστές τους.

Θεωρείται, καταλήγει το δημοσίευμα, ότι πολλές γερμανικές και γαλλικές τράπεζες έχουν πουλήσει CDS, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει μία επιδρομή στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης.

Πηγή: skai.gr