Αυστηρή προειδοποίηση από ΔΝΤ για την 5η δόση

Καθόλου βέβαιη δεν πρέπει να θεωρείται πλέον η περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας από το ΔΝΤ. Η ανησυχία καλλιεργείται από τα όσα είπε σήμερα η εκπρόσωπος του Οργανισμού κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους.

Η κ. Κάρολιν Άτκινσον δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ δεν μπορεί να δώσει το πράσινο φως για να δανείσει χρήματα αν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οικονομικές εγγυήσεις από μέρους της χώρας που δέχεται την οικονομική βοήθεια".

Στην συνέχεια η κ. Άτκινσον έγινε πιο συγκεκριμένη και αναφερόμενη στην περίπτωση της Ελλάδας, είπε ότι αυτές οι εγγυήσεις είναι διπλής όψης. Από τη μία μεριά είναι οι εγγυήσεις που πρέπει να παρέχει η ελληνική κυβέρνηση ότι εφαρμόζονται όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να κλείσει η ψαλίδα του ελλείμματος μεταξύ των όσων εισπράττει και των όσων δαπανά το ελληνικό κράτος. Και αυτό γιατί τα μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου "πρέπει να ξέρουν ότι θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω στο μέλλον και ότι η Ελλάδα θα μπορεί να αναχρηματοδοτήσει μόνη της το χρέος της" όπως εξηγούσε στέλεχος του Οργανισμού λίγη ώρα αργότερα. Το δεύτερο σκέλος των εγγυήσεων που ζητάει το ΔΝΤ, σύμφωνα με τα όσα είπε η κ. Άτκινσον, είναι ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι διατεθειμένοι να δώσουν από μέρους τους την περαιτέρω οικονομική στήριξη που θα χρειαστεί η Ελλάδα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να δανείσει χρήματα στη χώρα μας αν οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν πάρουν πρώτα τις δικές τους αποφάσεις πάνω στο θέμα αυτό. Σε ότι αφορά την εκταμίευση της 5ης δόσης προς την Ελλάδα, η κ. Άτκινσον περιορίστηκε να πει ότι χρειάζεται να αναμένουμε την αξιολόγηση των εμπειρογνωμόνων και των εκπροσώπων της τρόϊκα, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο ελληνικό έδαφος.

Αν και η εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου σημείωσε με νόημα ότι η απόφαση για το αν θα δοθεί ή όχι η 5η δόση θα ληφθεί με "οικονομικά και όχι πολιτικά κριτήρια".

Την ίδια ώρα ασφαλής πηγή του Οργανισμού έλεγε στο ΣΚΑΪ ότι "τώρα είναι ώρα οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου σας να τα βρουν μεταξύ τους γιατί μόνο έτσι θα πεισθούμε και εμείς και οι Ευρωπαίοι εταίροι ότι αξίζει τον κόπο να στηριχθεί περαιτέρω η Ελλάδα". Παρά το μήνυμα που θέλησε να στείλει η κ. Άτκινσον ότι "εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε την Ελλάδα", στο εσωτερικό του Ταμείου εκφράζονται πολλές ανησυχίες για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, κυρίως σε επίπεδο απουσίας στοιχειώδους πολιτικής συνεννόησης, την οποία ζήτησαν πρόσφατα και κορυφαίοι Ευρωπαίοι επικεφαλής.

Η εκπρόσωπος τύπου του Ταμείου, σε ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου για το αν αληθεύει ότι ο αναπληρωτής διευθυντής του Ταμείου κ. Λίπσκυ, κατά τη συνάντησή που είχε με τον βουλευτή της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη, δήλωσε απογοητευμένος από τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, είπε ότι "αυτό δεν είναι αλήθεια". Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ο κ. Λίπσκυ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, εξέφρασε την απορία του "για ποιό λόγο η ελληνική κυβέρνηση έκοψε πριν ένα χρόνο μισθούς και συντάξεις". Στελέχη του Ταμείου χαρακτήριζαν εσφαλμένη την εικόνα που δόθηκε από τον εν λόγω βουλευτή, σημειώνοντας ότι "η περικοπή μισθών και συντάξεων ήταν η μόνη έκτακτα επιβεβλημένη επιλογή που είχε εκείνη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή η ελληνική κυβέρνηση".
Πηγή: Του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ από την Ουάσινκγτον, Θάνου Δημάδη