Η Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για το ΔΝΤ

H υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Υπενθυμίζεται ότι από την ηγεσία του ΔΝΤ παραιτήθηκε ο Ντομινίκ Στρος Καν μετά την απαγγελία σε βάρος του κατηγοριών για σεξουαλική επίθεση στη Νέα Υόρκη.

Όπως τονίζει το BBC, η κα. Λαγκάρντ έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών κρατών, αλλά οι αναπτυσσόμενες χώρες χαρακτηρίζουν παρωχημένη την «παράδοση» να είναι Ευρωπαίος ο επικεφαλής του ΔΝΤ.

Και οι 10 επικεφαλής του οργανισμού από το 1944 είναι ευρωπαίοι.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι, η κα. Λαγκάρντ είπε ότι αν εκλεγεί θα μεταδώσει στο ΔΝΤ την εμπειρία της ως δικηγόρος, ως διευθύντρια εταιρίας, ως υπουργός και ως γυναίκα.

Επίσης, η γαλλίδα υπουργός τόνισε ότι θα έχει την πλήρη υποστήριξη του προέδρου Νικολά Σαρκοζί και του πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν.

Τόνισε ότι δε θα αποχωρήσει από τη θέση της υπουργού και δήλωσε ότι αναμένει να έχει μία ωραία «μάχη» με τους άλλους συνυποψήφιούς της.

Παράλληλα, αναφέρθηκε με θετικά λόγια στη δουλειά του Ντομινίκ Στρος Καν στο Ταμείο, λέγοντας ότι το ΔΝΤ ανταποκρίθηκε στις προκλήσεις οικονομικής κρίσης, χάρη στις προσπάθειες του Ντομινίκ Στρος Καν και της ομάδας του.

Αν εκλεγεί, η κα. Λαγκάρντ θα είναι η πρώτη γυναίκα στο «τιμόνι» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν άφησε να εννοηθεί σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Les Echos ότι στην «παρούσα συγκυρία» η Κριστίν Λαγκάρντ είναι η καταλληλότερη υποψήφια για να αναλάβει τη γενική διεύθυνση του ΔΝΤ.
Πηγή: skai.gr