Eurostat: Αξιόπιστη η ΕΛΣΤΑΤ

Ικανοποιημένη είναι η Eurostat από τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, δηλώνει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ο επικεφαλής της Υπηρεσίας, Βάλτερ Ράντερμαχερ.

Τονίζει ότι η Ελληνική Στατιστική Αρχή είναι αξιόπιστη και ανεξάρτητη, και εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει νέα αναθεώρηση του ελλείμματος λόγω πιθανής ενσωμάτωσης οικονομικών δεδομένων και από ΔΕΚΟ.

Όπως είπε ο κ. Ράντερμαχερ «ένα μείζον πρόβλημα που υπήρχε στο παρελθόν αναφορικά με το ελληνικό στατιστικό σύστημα ήταν η έλλειψη διαφάνειας στις διαδικασίες παραγωγής των στατιστικών στοιχείων, καθώς και στην επικοινωνία και τη συνεργασία των θεσμικών οργάνων που εμπλέκονταν στην κατάρτιση των εκθέσεων στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (EDP). Το νέο σύστημα έχει δομηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποκατασταθούν η διαφάνεια και η λογοδοσία και να διασφαλιστεί η αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων που υποβάλλονται. Πιστεύω ότι τα δεδομένα που κοινοποιήθηκαν για τα δημόσια οικονομικά είναι πλέον βασισμένα σε ορθώς τεκμηριωμένα στοιχεία, τα οποία οι αρμόδιες αρχές τα έχουν παράσχει στην ΕΛΣΤΑΤ».

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι υπάρχει καλή συνεργασία μεταξύ Εurostat και ΕΛΣΤΑΤ. Το κοινό σχέδιο δράσης που συμφωνήθηκε, μεταξύ Eurostat και ΕΛΣΤΑΤ επί των στατιστικών θεμάτων, παρέχει στην ΕΛΣΤΑΤ την απαραίτητη ικανότητα και τεχνική βοήθεια ώστε να πληροί τα ευρωπαϊκά πρότυπα μιας στατιστικής αρχής.
Πηγή: Πηγή: Καθημερινή